Сигнал за замърсяване на река Кортенска в Нова Загора
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2021 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сигнал за замърсяване на река Кортенска в Нова Загора

/КРОСС/ Общински съветник от „Демократична България" в Нова Загора сезира институциите за изпускане на отпадни води в коритото на река Кортенска от централата за биогаз в града. В сигнала се казва, че водата в реката е с черен цвят и неприятна миризма, подаден е от граждани, обясни съветникът Кремена Петрова. Тя е активист на кампанията „Нова Загора иска да диша".

Сигнали са подавани от доста места, включително от Раднево, коментира Петрова. Правени са проверки, констатирано е замърсяване, но не е установено откъде е източникът. Проведена е среща със заместник-министъра по околната среда и водите Ренета Колева.

"Ангажиментите, които поемат, казват „Да, ще изпратим проверка". Но проверките са през деня, а това на практика се излива нощно време. И затова ние на 8-и в ранните часове, около три часа, отидохме на дерето. В момента, в който отидохме ние видяхме, че от една тръба за дъждовна вода се изливат огромно количество черна фракция с крайно неприятна миризма".

Подаден е сигнал на телефон 112 и в полицията.

Проверката от институциите обаче е направена 8 часа по късно, уточни още Петрова. Очакваме да се вземат мерки, защото това вреди не само на околната среда, но и на хората, допълни тя.