Носталгична красота и романтика на концерта „Руска есен“
Секция: КУЛТУРА
14 Октомври 2021 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Носталгична красота и романтика на концерта  „Руска есен“

/КРОСС/ Сопраното Мария Цветкова-Маджарова, басът Диман Панчев и пианистката Илиана Тодорова ще пренесат публиката в света на руското изкуство.

На 16-и октомври, събота, от 19 часа в залата на Бургаската опера.

публиката ще има възможност да се потопи в неповторимата атмосфера на руската култура - чрез музика, стихове и изобразително изкуство, синкретично съчетали своите послания в единно внушение. Сопраното Мария Цветкова-Маджарова, басът Диман Панчев и пианистката Илиана Тодорова ще подарят на присъстващите моменти на съприкосновение с музиката на Пьотр Илич Чайковски, Рахманинов, Николай Римски-Корсаков, Михаил Глинка, стихове на Сергей Есенин и картините на руски художници.
Ето какво разказва за предстоящата камерна проява Мария Цветкова-Маджарова, сопран:

„На 16-и октомври от 19 часа на сцената на Опера Бургас може да се пренесете в приказния свят на руската съкровищница от музика и картини. Това е поредният тематичен концерт на оперния театър, който разголва душите на артистите. На метри от публиката, в абсолютна акустична среда без микрофони и ,,химия", ще чуете рядко изпълняваните песни от източния опус на Римски-Корсаков, песни от Глинка и Рахманинов и, разбира се, Чайковски. Интересното е, че концертът е решен като разходка в музей и галерия. Зрителите ще се насладят на картини от Врубель, Шишкин, Репин, Воснецов и др. Картините са подбрани за всеки романс и ария и ще се проектират на огромен екран с реална резолюция и цветове. За това се грижи младата художничка и дизайнер Диана Авелова, която учи в Париж, но е страстна меломанка и мечтата й да прави костюми за големи театри вече изглежда реална. Тя е художник и на още един проект ,,Пътуване във времето '' - с барокова музика, който бе приет с изключителен интерес и продължава да се представя. Техническата част на концерта е на Димитър Пешев, който е доказа професионалист в тази сфера. За този проект ще има и ефектно осветление, което ще Ви пренесе в Изтока и тайгата...

Под фините пръсти на пианистката Илиана Тодорова ще звучи музиката, а вокалните партии са разпределени между Мария Цветкова-Маджарова - сопран и Диман Панчев - бас.
В руската култура важните партии са точно за тези гласове - мистичното и ангелско, приспивно и нежното на сопраното и онова дълбоко тъжно и в същото време страстно звучене на баса... Любопитни ли сте?"

В програмата на концерта „Руска есен" ще прозвучат:
„Неспящих солнце", „Грустная звезда", „Южная ночь", „Колыбельная", „Еврейская песня", „Песня Зулейка", „Пленившись розой соловей", „Нимфа", „Не пой, красавица" - Римски-Корсаков; „Сомнения" - Глинка; „Не только тот кто знап", „Колыбельная", „На нивы жёлтые", „Я ли в поле да не травушка была", „Благословляю вас леса", „Забыть так скоро", „Йоланта ариозо", „Слеза дрожит", „Сред шумного бала", „Ночи безумные" - Чайковски; „Титулярный советник", „Мельник" - Даргомижски; „Ноченька" - руская песня; „Сирень"„ Здесь хорошо" - Рахманинов.