Д-р Стойчо Кацаров: Може да обявим допълнителни мерки срещу инфекцията
Секция: Интервюта
14 Октомври 2021 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Стойчо Кацаров: Може да обявим допълнителни мерки срещу инфекцията

/КРОСС/ Време е да започнем разговора със здравния министър Стойчо Кацаров, който е на гости на предаването „Здравей, България" по Нова телевизия. Добре дошли, как сте?

Стойчо Кацаров: Добре заварили. Добре съм. Вие как сте?

Ние сме, аз поне съм обезпокоен от демонстрацията на много голямо спокойствие от ваша страна, което намирате за позитив, може би. От друга страна изглежда, че липсва тревога от ситуацията с пандемията? Не знам, това е субективно усещане.

Стойчо Кацаров: Да.

Спокоен сте. Не ви притеснява, това че сме или ви притеснява високата, много висока смъртност е това? В топ 5 видяхме, че сме.

Стойчо Кацаров: Ситуацията е много сериозна. Всички го виждат. Но няма паника, няма място за паника. Здравната система е добре организирана и аз съм много благодарен и всички трябва да сме на моите колеги, сестри, лекари, за това което правят и в болницата, и в извън болничната помощ. Засега се справят много добре със ситуацията. Няма хаос, няма някакви драми в това нещо, но това не значи, че ситуацията не е напрегната. Да, не сме изпаднали в паника, но и не си скубем косите. Следим много внимателно развитието на ситуацията. Засега сме осигурени с лекарства, с кислород. Имаме необходимия брой болнични легла, за да посрещнем потребностите на все по-големия брой заразени хора и все по-големия брой боледуващи хора. Вчера подписах заповед за внос на един неразрешен за употреба продукт - моноклонално антитяло, което да се включи. Ние сме стигнали дотам, това е допълнителна възможност да лекуваме хората, които са в по-сериозно състояние в болниците и да намалим по този начин и смъртността.

Нека да потвърдим, първо, дали това са мерките, които изтекоха вчера, които ще обявите в петък, че капацитетът и ограниченията падат там, където има осигурен ковид сертификат, потвърждавате ли, че това ще бъде?

Стойчо Кацаров: Нищо не мога да ви потвърдя. Днес през цялото време се опирам на мнението на експертите. Това не са решения, които аз вземам еднолично. Има много широк кръг от експерти до мен. Освен всичко това, ние споделяме и съгласуваме прилагането на тези мерки със засегнатите страни, включително с представителите на хотелиерския, ресторантьорския бизнес, туроператорите. Преди една седмица имахме среща с тях и обсъждахме възможни варианти. Преди да приложим каквито й да е мерки, те също ще бъдат обсъдени, за да се видят всички страни, мнението на засегнатите страни.

Все пак това ли е посоката, в която се върви - да може да се работи с по-голям капацитет срещу обаче тъй нареченият „зелен сертификат"?

Стойчо Кацаров: Това е посоката, която е избрала голяма част от Европа. Ние обсъждаме като една от възможностите също използването на зеления сертификат за присъствие на публични места.

Утре ли ще разберем дали влиза в сила това, за което снощи вашият заместник-министър говореше пред друга медия преди дни?

Стойчо Кацаров: Утре няма да влезе в сила нищо. Утре може да обявим, ако постигнем съгласие с експертите ни, можем да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията. Тези мерки няма да влязат в сила, както и предишният път, ако си спомняте, те влязоха с 4-5 дни по-късно, за да могат хората да се подготвят.

Искам няколко графики да коментираме, понеже вие бяхте накарали вчера вашите експерти да изкарат графики.

Стойчо Кацаров: Да покажат реалните данни.
.
Ние сме в топ 5 по смъртност от началото на пандемията - това не се вади. Казвате, че е по-добре положението със Сърбия. Министър Кацаров, аз проверих, че те имат 8800 жертви при 1 милион случая на ковид, а ние имаме 22 хиляди жертви при половин милион. Защо се твърди, че сме по-добре от Сърбия, след като според тази българска пропорция техните жертви трябва да са 44 хиляди, пък те са 8 хиляди?

Стойчо Кацаров: Никой не твърди, че сме по-добре от този или онзи.

Не, това беше показано вчера.

Стойчо Кацаров: Показаха се сравнителни данни за развитието на епидемията в България и в съседните страни, тъй като в момента засегнати от епидемията са страните от Югоизточна Европа. Вълната премина малко по-рано в страните от Западна Европа.

Да, но се каза, че сме по-добре от Сърбия, извинявайте, че питам.

Стойчо Кацаров: Затова се показа сравнително каква е ситуацията в нашия регион, за да се види, че България не някакъв изолиран случай. Иначе смъртността е много висока. България, обаче да кажем и това, България беше на първо място по смъртност в света и преди ковид. Нашият огромен проблем и аз вчера това го казах на една среща с кандидати за народни представители, казвам - ковид ще отмине, рано или късно ще отмине, може би това е последната голяма вълна. Вие ще сте изправени обаче пред предизвикателство, което не може да се разминете с него, а това е лошото състояние на нашата здравна система.

Това е ясно. Има ли лошо управление обаче на ковид пандемията?

Стойчо Кацаров: Не знам дали е ясно. Надявам се ковид кризата да го е направила ясно за всички. Защото съм предупреждавал във вашето студио много преди ковид за лошото състояние на здравната система.

Факт. Да се сравним със себе си обаче. Това е общата смъртност, всичко синичко, което е зад розовото е миналата година. Т.е. всяка една седмица, мисля че само 2 седмици са изключение тази година, се умира повече и като гледаме какво е съотношението, не искам да си мисля там надясно като достигнем тези последните седмици от годината, ако се запази, а явно ще се запази тази тенденция, ще излезе, че смъртността е с много по-високо ниво тази година? И друго, вие сравнявате първа, втора, трета вълна. Обаче ние в тази трета вълна дори не сме достигнали пика все още, т.е. накрая резултатът може да е различен?

Стойчо Кацаров: А откъде знаете, че не сме го достигнали?

Достигнали ли сме го?

Стойчо Кацаров: Да. Защо смятате, че не сме го достигнали?

Смъртността обаче няма да спре в секундата, в която ние достигнем най-високата точка.

Стойчо Кацаров: Смъртността следва срок от 2-3 седмици броя на заразените лица. Това е отстоянието. Това, което видяхте, което показвате на графиката е общата смъртност. И вчера проф. Кожухарова всъщност сравни каква е била смъртността през първата вълна, миналата година ноември месец и декември, втората вълна март и април месец и сегашната вълна, в която сме в момента. Това са сравними величини. Тя ги сравни и по брой починали с ковид, сравни ги и по показатели обща смъртност. Това са фактите.

Нали виждате по фактите в огромни държави с 10 пъти по-голямо население като Италия, Франция, Испания, Обединеното кралство, там има в пъти по-малко смъртни случаи - 30-40-50. Няма 178.

Стойчо Кацаров: В Израел също е така.

Проблем във ваксинационния процес ли е обяснението за тези данни?

Стойчо Кацаров: Това, обяснението за високата смъртност, високата смъртност се дължи на няколко основни фактора. Единият фактор е лошото състояние на здравната система. Другият фактор е лошото управление на здравната система по време на кризата. И третият фактор разбира се нивото на ваксинация, нивото на имунитет сред населението. Ниският процент на ваксинация в нашата страна е разликата със страните, които вие цитирахте. Това обяснява по-високата смъртност в нашата страна в момента в сравнение със смъртността в страните, които изброихте. Миналата година, когато се сравнявахме със страните като Италия, Франция смъртността беше съизмерима, защото нито там, нито тук хората бяха ваксинирани. Сега те се ваксинираха и смъртността е значително по-ниска, независимо, че броят на заразените също в някои от тях е висока. При нас хората не се ваксинираха масово и затова сега смъртността е висока. Но смъртността сравнена с предишните вълни и у нас е много по-ниска.

Моля ви да погледнем и тази карта - оранжевото е Африка, оранжевото е и България. Има държави като Молдова, Киргизстан. Тук показват нивото на ваксинацията, за което говорим. Защо при все че сме част от ЕС, не само сме първи по смъртност, но тук при наличието на ваксини, ние имаме африканско равнище на ваксинация? Просто сме като в Африка. Защо, според вас, не успя и вашето министерство, и вие, да промените това отношение към ваксините?

Стойчо Кацаров: Да, създадоха се много тежки негативни нагласи срещу ваксините. И много е трудно да бъдат променени. Даже прекалената агресия може да влоши ситуацията, а не да я подобри. Ние затова сме внимателни в този процес, но аз искам да...

Д-р Кацаров, и в други държави има сериозни антиваксинационни настроения, но това не попречи на здравните власти да въведат задължително ваксиниране например за определени групи и професии. Защото вие, вярвам ще се съгласите с мен, безотговорно е да работя в дом за възрастни хора и да не съм ваксинирана, така ли е?

Стойчо Кацаров: Да, така е. Поставяш под риск хората, които са там.

Но вие го карахте на призиви, на молби и то не става.

Стойчо Кацаров: Придържали сме се през цялото време към разбирането, че това е доброволен акт, ваксината е доброволна не е задължително. Човек трябва да осъзнае, че това не само касае не само неговият живот, но и живота на най-близките му хора. Тезата, че хората не са информирани, не е вярна. Хората знаят повече от мен даже за ваксините. Няма човек, който да не е запознат с всички ваксини, с неща даже, които не са верни за ваксините.

Тогава не трябваше ли да кажете - решавам това, решавам второ, решавам трето? В някои държави имаше протести, обаче да - накараха здравните работници задължително да се ваксинират, иначе вкъщи.

Стойчо Кацаров: Балансът е много деликатен. Опитваме се да управляваме кризата по такъв начин, вие преди малко пуснахте представител на хотелиерския и ресторантьорския бизнес и те ви казаха в каква ситуация се намират. От едната страна са препълнените болници и високият брой смъртни случаи, от другата страна са затворените бизнеси. Балансът между двете, върху нас тежи отговорността да намерим баланса върху двете неща и аз смятам, че до този момент го намираме този баланс.

Баланс ли е да сме първи по смъртност в Европа един месец и в топ 5 в света по смъртност откакто има пандемия? Ако това е баланс да се стопяваме, да умират по 100 човека на ден, дали правилно е преценено какво балансираме?

Стойчо Кацаров: Това, за което говорим, ще повторя, е резултат на ниския процент на ваксинация. Когато малко хора са се ваксинирали, единственото ни оръжие да забавим разпространението на инфекцията е като ограничим контактите между хората чрез един или друг вид мерки. Това можем ние да направим в момента. Ако продължават хората да не желаят да се ваксинират и да не го правят, това е цената, която ще платим.

Ще изчакате хората да им се прииска да се ваксинират?

Стойчо Кацаров: Това е цената, която ще платим. Искам да подчертая нещо много важно, за да не се поставя по този начин въпроса. Много хора казват - здравното министерство да ваксинира хора, ако не ги ваксинира, ние ще го критикуваме. Извинявайте, но това не е задача на здравното министерство. Това е отговорност на всички нас.

Няма такава отговорност - на всички.

Стойчо Кацаров: Има.

Вие виждате, че не работи, това е смъртоносна теза.

Стойчо Кацаров: Ако ние всички не разберем това нещо, не направим този осъзнат избор и да се ваксинираме, няма да стане. Няма, не очаквайте здравният министър да ваксинира някого на сила.

Т.е. ние се връщаме в началото, към най-първите дискусии, ще седим и ще чакаме да придобием естествен имунитет. Който от нас оцелее, ще придобие естествен имунитет, това ли чакаме да се случи?

Стойчо Кацаров: Можем да придобием имунитет по два начина - ако се ваксинираме или ако преболедуваме.

Да. Очевидно не става с ваксинирането, значи чакаме другото?

Стойчо Кацаров: Ако сме избрали пътя да придобием имунитет чрез преболедуване, това е пътят, който ние сме избрали. Здравните власти са осигурили ваксините, осигурили са достъп до ваксинация, безплатна в цялата страна, цялата логистика е изградена. Цялата информация за ваксините е предоставена на населението. Кое е другото нещо, което здравните власти трябва да направят?

Да упражнят властта си.

Стойчо Кацаров: Да упражнят насилие.

Ама това не е насилие. Или имате изискване и се управлява пандемията, политическите лица, за това са по-различни от обикновените граждани, защото не чакаме да се самоосъзнаваме.

Стойчо Кацаров: Защо? Нали сме демократична държава. Нали всеки от нас е гражданин. Вижте сега, казват - той не носи маска, обаче аз съм виновен, че той не носи маска. Това е ясно, че тази маска предпазва, че дистанцията предпазва. Ако ние нямаме това, как си представяте, на всеки човек пъдар ли да сложим? Искам да кажа, че...

Няма контрол.

Стойчо Кацаров: ....за да има ефективен контрол, това винаги се постига с участието на всички граждани. Това не може, ние всички сме против, обаче ни е виновен този, дето не е упражнил контрол. Ако нямаме самосъзнанието да участваме всички в този процес, няма да се получи.

Добре, кажете за контрола, кажете има ли глобени, кажете как така заведенията, колко време вече директно нарушават вашите заповеди, работят си след 23 часа и това е пред очите на всички? Всеки ден показваме снимки от градския транспорт, където са един върху друг буквално хората, къде е контролът наистина?

Стойчо Кацаров: Извършват се стотици проверки всеки ден. На нашата интернет страница са публикувани броя на проверките по области, които са извършени от РЗИ и някъде съвместно с МВР, с Агенцията по храните и прочие. Аз призовавам гражданите при всеки конкретен случай да информират контролните органи.

Господин министър, инициативата трябва да е от вас за всичко.

Стойчо Кацаров: Да подадат сигнал. Няма как да знам кой работи в нарушение на правилата. Трябва да се сигнализира контролният органи да ги провери, да ги санкционира. Що се отнася до градския транспорт, градският транспорт и училищата са двете места, където има изключения от общото правило за прилагане на противоепидемични мерки по простата причина, че ако ограничиш градския транспорт, ти ограничаваш всички стопански дейности. Това е начинът хората да се придвижват. Това е поет риск. Няма как да го спреш, не можеш. Може би трябва да има повече транспортни средства, за да не са толкова много хора в един автобус, но друга възможност няма.

Въпросът е в това, че при единия вариант наблюдаваме и чакаме всички да се самоосъзнаят и да бъдат по-отговорни, и смъртността си тече все така напред и нагоре, докато сега сме пети, ще станем четвърти в света. Другият вариант е - хваща се властта и се упражнява в една или друга посока, в която искаме да насочим смъртността или по-ниската смъртност. Имате ли информация за починал пациент вече в линейка заради обикаляне между болници, които по една или друга причина официалните сводки казват, дават едни данни, на практика не може да влезеш в болница?

Стойчо Кацаров: По първото, което казахте, ние не стоим и не чакаме да видим как се развива. Ние следим ситуацията, имаме план за противодействие, осигурили сме цялата мрежа, изградихме амбулаторни центрове за оказване на медицинска помощ, за да намалим натиска върху болниците за леките и средно тежките случаи. Системата е добре организирана и в това отношение тя не може да се сравнява с предишните вълни. Сложете си ръката на сърцето, факт е. Що се отнася до...

Ако говорите за ковид зоните, има много сериозни и там твърдения, че те не работят?

Стойчо Кацаров: Доста хора, аз наблюдавам, че са се понапрегнали от предизборната кампания, от това че едни пари вървят наляво, надясно, един иска да вземе тези пари и се изказват доста твърдения, но фактите не показват това нещо.

Може да има политическа надпревара при кого е било най-зле. Но ние гледаме колко българи умират.

Стойчо Кацаров: Питахте ме за случая с линейка. Аз видях това по медиите. При нас сигнал за такова нещо няма. Но то не е нужно да има при нас. Контролните органи, това са РЗИ, РЗОК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор". Моля всеки случай, дали е свързан с линейка, дали е свързан с ковид зона, че някой искал пари на някого, нищо не се плаща в ковид зоната, такива са правилата. Безплатна е за всички, включително и за неосигурените лица. Това, което неосигурените лица не могат да получат, е безплатни лекарства. Но прегледите и изследванията са безплатни дори за тях в ковид зоните.

В ковид зоните няма тестове, дори за изследване, извинявайте. Хората се сблъскват с една картина като отидат да получат помощ, а ние по телевизията им казваме някаква статистика. Те се сблъскват с недостиг, ето вчера имаше недостиг, който ако до понеделник не заредят, няма да могат и тестове безплатни да правят.

Стойчо Кацаров: Има тестове във всички РЗИ са разпределени тестове. В момента има нова поръчка за тестове, които прави Здравното министерство в много по-голямо количество безплатни тестове, които да бъдат предоставени. Но освен в ковид зоните, тестове могат да бъдат правени в почти всички лаборатории на страната. Те се заплащат от Здравната каса, няма драма с това нещо. Аз затова ви казвам, че се използват отделни елементи на системата, слухове дори, за да се атакува принципът. Принципът е добър. Създаде се една допълнителна възможност хората да получат медицинска помощ без да влизат в болница. Това никой не може да го отрече, има близо 100 ковид зони, сключили договор от страната.

Използват ли се? Вашите наблюдения какво показват? Защото личните лекари казват - всички болни са при нас. С ковид, без ковид, всички са пред нашите кабинети. А те имат доста добра видимост към картината в момента.

Стойчо Кацаров: Тези ковид зони са от няколко седмици. В момента дори някои от тях сключват договори. Разбира се, че ще се използват, хората постепенно ще научат за тази възможност, ще отидат и ще ги използват. В това няма никакво съмнение. Но това е нещо, което е допълнително към нашата здравна система. Това не отменя задължението на останалите участници в здравната система, дали са общопрактикуващи лекари, дали са болници или други, да продължат да работят. Това е една допълнителна възможност.

Две важни неща. Като казахте общопрактикуващи лекари, вижте какво казва д-р Миндов, джипитата в София - локдаун в София, ако искаме да оцелеем, казва че е същински ад пред кабинетите от всички възрасти, потоци се смесват. И д-р Гергана Николова казва - ние още не сме получили парите за август месец за първа линия. По тези два цитата какво казвате?

Стойчо Кацаров: Получили са ги. Имаше известно забавяне заради, това са пари, които, това, технологичен е проблемът. Това са пари, които Здравната каса плаща, обаче се получават от държавния бюджет през Министерство на здравеопазването. След актуализацията на държавния бюджет трябваше да се публикува в Държавен вестник.

Получени са за август? А за септември?

Стойчо Кацаров: Получени са, да. Септември ще бъдат получени в срок. Тук имаше закъснение, двете постановления, защото стават с постановления на МС, на практика те вървят едновременно заради актуализация на бюджета. Технологична е причината. Извинявам се за това, но средствата са получени. Що се отнася до реда пред кабинетите, нали не очаквате министърът да подреди хората и да раздели потоците пред кабинетите.

Говорим за много болни хора, които като са много като количество болни отиват пред кабинета. И понеже ковид зоната е затворила врати в 15 часа следобед още и отиваш при личния лекар, къде да отидеш?

Стойчо Кацаров: Да, ако след 15 часа не работи, ще отидеш при личния лекар.

Има много болни хора, става струпване, затова става въпрос.

Стойчо Кацаров: Ако нямаше ковид зона, това щеше да е винаги така. Затова ги създадохме, включително и за да облекчим личните лекари и да разделим потоците, болните с ковид да отидат там. Сега, че някъде някой е работил до 15 часа или пък е затворил. Що се отнася до броя на пациентите и броя на заразените лица, той е значително по-нисък от предишните две вълни, значително по-нисък. Нека да назоваваме нещата с фактите. Аз затова вчера помолих експертите да покажат фактите. Това са фактите за заразяването, смъртността и т.н. Така стоят нещата.

Един въпрос само на финала. Вие убеден ли сте, че училищните директори трябва да преценяват кога и как децата трябва да започнат да преминават на ротационен принцип?

Стойчо Кацаров: Да.

Как така? Това не е ли медицински въпрос?

Стойчо Кацаров: Не. Аз да определя кой клас кога да учи.

Учител по физическо става директор и той на база на своята експертиза преценява, той може да е антиваксър или да смята, че няма вирус? И какво, в това училище не взимаме мерки, защото разчитаме на директора?

Стойчо Кацаров: Не, не. Чакайте да не объркваме нещата малко. По отношение на това как се карантинират деца, изобщо хора, здравните власти са определили правилата. От директора се очаква, когато им две-три или четири паралелки, които са поставени под карантина, той да определи какъв е режимът, кой да ходи, кой от класовете да присъства, кой да бъде. Кой друг да го реши, ако не директорът? Той знае нуждите на образователния процес, той може да прецени, ако класът е с двама души по-малко или с 20 души по-малко дали да отиват останалите присъствено или всички да минат онлайн. Това не е проблем. Това не е проблем на здравните власти как да се организира самият учебен процес. Що се отнася до карантинирането, изолирането на хората, да, определено здравните власти, тук това не го решава нито учителят, нито директорът.

Благодарим ви. Много теми, ако ви се сторихме по-емоционални и екзалтирани, да знаете, че не искаме да виждаме страната си в тази статистика.

Стойчо Кацаров: И аз не искам. Бъдете сигурни, че правим всичко, което е възможно да се направи.