Международен ден на белия бастун
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Октомври 2021 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен ден на белия бастун

/КРОСС/ Международният ден на белия бастун се отбелязва се от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение.

През 1921 г. Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Ето защо той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си в района. Белият цвят го направил по-забележим.

Въвеждането на белия бастун става в Париж през 1930 година. Френската графиня Жили дер Бемон установява, че движението в Париж е изключително интензивно и затруднява придвижването на слепите хора. Тя предлага на кмета на града използването на оцветен в бяло бастун като символ на незрящите хора и подарила 100 бели бастуна, с които да си служат за придвижване. През следващата 1931 г. кметът на Париж реализира тази идея.

През 1943 г. Ричард Хувър - клиничен психолог, работейки с ослепели от войната във военна болница, разработва техниката на движение с белия бастун, известна като махаловидна техника. Днес тя е основната техника за придвижване с белия бастун.

През 1964 година на 15 октомври американския президент Джонсън е подарил на незрящите в Америка дълги бели бастуни, което е станало началото за системните им тренировки в ориентиране и мобилност.