Проф. Кантарджиев: До седмица българите ще могат да си поставят трета доза и от Moderna
Секция: Здраве
15 Октомври 2021 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Кантарджиев: До седмица българите ще могат да си поставят трета доза и от Moderna

/КРОСС/ На първо място сме по смъртност от COVID-19 в Европа, заяви специалистът.
До седмица българите ще могат да си поставят трета доза и от ваксината на Moderna. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, консултант към Столичната община, в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Спроед специалиста Европа вероятно ще приеме данните, представени в САЩ, според които бустерната доза трябва да е в количество два пъти по-малко от първата и втората игла.

Проф, Кантарджиев каза, че страната ни продължава да е на първо място по смъртност от коронавирус на милион души население в Европа. "В началото успяхме да реагираме много добре на пандемията, но след това различните мнения разколебаха хората и сега сме в тази ситуация", заяви още той. И подчерта, че процентът на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас е много нисък - 19.9%.

"По-добре е хората да вярват науката, а не да се убеждават, когато пострадат", смята проф. Кантарджиев.

"В Западна Европа за всичко се иска сертификат. Трябва да взимаме пример от развитите държави", заяви Кантарджиев относно мерките срещу разпространението на вируса у нас.

На работата на здравното министрество под ръководството на д-р Стойчо Кацаров проф. Кантарджиев постави оценка 3 с два минуса.