Полина Карастоянова: Липсваха политическа воля, кураж и култура за това, което трябваше да се случи в туризма
Секция: Туризъм
15 Октомври 2021 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полина Карастоянова: Липсваха политическа воля, кураж и култура за това, което трябваше да се случи в туризма

/КРОСС/ Бизнесът в България показа, че е по-подготвен, има реакции, сетивност и усет към правилните стъпки в сегашната ситуация, каквито управляващите не успяха да демонстрират. Това каза за предаването „Добър ден, България" на Радио „Фокус" изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

„И ето в началото или вече средата на октомври водим с вас този разговор, в който с огромно съжаление трябва да отчетем факта, че липсваше политическа воля, политически кураж и политическа култура за това, което всъщност трябваше да се случи. И фактът, че водим този разговор сега при тази картина, при тези измерения и при тази перспектива, която е изключително неблагоприятна, всъщност показва само едно - в много голяма степен бизнесът в България показа, че е по-подготвен, има реакции, има сетивност, има усет към правилните стъпки в ситуацията, каквито управляващите не успяха да демонстрират. Ето един пример от вчера мога да ви дам. В резултат отново на много активно взаимодействие, което ние от НБТ имаме с колегите ни от Конфедерацията на българския туристически бизнес, това са 7-те най-големи организации в туризма, с които си партнираме по модела на работодателските организации, предложихме, за да излезем от този тупик, в който буквално се намираме, предложихме на министъра на здравеопазването, на министъра на туризма и на министър-председателя група от мерки, с които всъщност да направим възможно бизнесите да не бъдат затваряни, а всички публични услуги да се ползват на 100% в случай, че здравният статус на всеки един от нас като клиент, като гражданин, може да бъде доказан през ваксинационен сертификат, документ, че си преболедувал в рамките на последните 6 месеца, PCR тест или бърз антигенен тест", коментира тя.

Полина Карастоянова подчерта, че това вече се прави в много страни в Европа и работи отлично като механизъм, но уточни, че там правителствата и държавата са поели ангажимент и осигуряват безплатно бързи антигенни тестове, които в рамките на 48 часа имат валидност.

„Само за да покажем как се прави, от вчера колеги от ресторантьорските организации в София са направили необходимата организация и на няколко места пред централни софийски клубове вече са налице пунктове, които след 19 часа с оглед интереса за посещение на заведенията във вечерните часове и през нощта, могат тези клиенти, които имат интерес да ги посетят, да се възползват и да направят такъв бърз антигенен тест буквално на метри от входа на заведението, в което биха искали да посетят. Така че, ето тук бизнесът показва как това става, как работи, как се прави и в същото време ние виждаме една абсолютна пасивност и липса на реакция, организационна неспособност на Министерство на здравеопазването да го осигури по модела на всички централноевропейски градове", обясни тя.

Полина Карастоянова бе категорична, че Националния борд по туризъм подчертава в позицията си към медиите и към обществото, че хотелиерският бизнес е единственият, към който не са се приложили никакви мерки в подкрепа на инвеститорите, на мениджърите и на тези, които всъщност управляват бизнеса.
„Защото той през цялото време де юре се водеше работещ, но де факто работеше на под 50% от капацитета си. В същото време тези огромни тежести, които всъщност се изразяват в данък смет и данък сгради не бяха променени дори и с лев. Това ще бъде първото предложение, с което ще влезем като предложение и като диалог с Народното събрание и с настояването за корекции", посочи тя.