Дует Ритон са „Любимците на България“ в категория Популярни двойки
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Октомври 2021 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дует Ритон са „Любимците на България“ в категория Популярни двойки

/КРОСС/ Една от най-иконичните двойки на българската музикална сцена - Катя и Здравко от дует Ритон спечели вота на зрителите за „Любимците на България" в категория Популярни двойки. Двамата са заедно вече 46 години, както на сцената, така и в живота, а публиката им отреди първото място в силна класацията с Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Александра и Даниел Петканови, Радина Кърджилова и Деян Донков, Иван Христов и Андрей Арнаудов, Илияна Раева и Наско Сираков, както и водещите на 100 % будни - Мария Андонова и Стефан А. Щерев.

„Любимците на България" продължава с гласуването в категория Литература, в която водещият Миро представи писателите, събрали най-много зрителски предложения. Гости и коментатори в студиото бяха Гери Турийска, Светлозар Желев, Андрей Захариев и Георги Милков.

Георги Господинов

Георги Господинов е един от най-актуалните съвременни автори. Неговите романи оглавяват класациите и печелят редица престижни конкурси, а „Естествен роман" е най-превежданата българска книга след 1989 г. - публикувана на 21 езика.

Стефан Цанев

Писателят и драматург Стефан Цанев е многократен носител на редица престижни театрални и литературни награди, както и на почетния орден „Стара планина". Негови стихове са превеждани на всички европейски езици, на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му са играни в повече от 200 театри в България и по света.

Недялко Йорданов

Поет, писател, драматург, музикант и общественик, Недялко Йорданов създава едни от най-красивите стихове. Той е носител на награда „Златен Орфей" за цялостно творчество. Текстовете му оживяват в някои от вечните български песни като „Не остарявай любов", в изпълнение на Михаил Белчев и „Някога, някога" на Георги Минчев.

Здравка Евтимова

Здравка Евтимова е автор на кратки разкази, публикувани в над 30 страни по света, а нейни творби са част от учебните програми в Дания и САЩ. Тя е носител на редица национални и международни награди.

Галина Златарева

Галина Златарева е автор и издател на книги за деца и романи за възрастни, публицистика, хумор и сатира. Нейни произведения са публикувани от различни издателства в техни учебници и помагала за ученици, наред с творби на български класически автори. Мащабното ѝ произведение за финалните борби за освобождаване на българите от османска власт с главен фокус върху личността на Георги Бенковски, романът „Медальонът" има цели 5 издания и влиза в топ 50 на класацията „Европейски роман на годината" за 2010 г.

Михаил Вешим

Писателят и сценарист Михаил Мишев, известен с псевдонима си Михаил Вешим е автор на стотици разкази и фейлетони. Негови разкази са включени в Антология на световния хумор, публикувана във Виетнам, наред с разкази на Марк Твен и Уди Алън. Заедно със сатирика Васил Сотиров, получава Националната награда за цялостно творчество в областта на хумора и сатирата „Райко Алексиев", а романът му „Английският съсед" е една от двете български книги номинирани за литературната награда на Европейския парламент.

Алек Попов

Той е автор на романите „Мисия Лондон", „Черната кутия" и няколко сборника с разкази, но пише също радиопиеси, излъчвани по Българското национално радио (БНР) и сценарии за игрални и документални филми.