Велизар Енчев: Уважаеми пенсионери, за да получите реално увеличение на пенсиите – гласувайте за БСП
Секция: ПОЛИТИКА
16 Октомври 2021 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Велизар Енчев: Уважаеми пенсионери, за да получите реално увеличение на пенсиите – гласувайте за БСП

/КРОСС/ Този 46-ти парламент, който си отива и предходният, който безславно завърши, показаха само едно, че една-единствена партия имаше конструктивна позиция, диалогична и социална - това е БСП", категоричен бе кандидатът за народен представирел от 23-ти МИР в София Велизар Енчев.

„В Кърджали, където бях водач на предходни избори, също има държава в държавата. Кърджали е изцяло в ръцете на ДПС. Докато София, е в плен на монополисти като една чужда фирма, която държи ВиК, става въпрос за терора на тази фирма и за безсилието на ДКЕВР да прекрати този терор или по-точно за нежеланието - съзнателното, на ДКЕВР да постави нещата на мястото им и да спре спиралата на цените. София е един завладян град от чужди, но и от наши корпорации. Това може би ще бъде акцент в кампанията", изрази мнение Енчев.

„Една друга фирма, която отчита парното - терорът там също е невероятен и няма човек, който има парно в София да не е потърпевш, роб на тази фирма - става въпрос за отчитането - енергийно-ценови терор. Това са два проблема, които тепърва трябва да се решават. Като първият е от компетенциите на държавата. Затова е много важно чия ще е властта. Ако гражданите решат, че БСП е партията, която да постави на местата им монополистите, трябва да гласуват за нея", посочи Енчев в предаването „Актуално" на БСТВ.

„2 млн. и половина български пенсионери не разбраха ли вече, че за да има увеличение на пенсиите, битката беше на БСП. От 2008 г., когато беше направена реална индексация на пенсиите, оттогава не е правена. Искате ли, уважаеми пенсионери, да получите реално увеличение - гласувайте за БСП", призова публицистът.

То бе откровен: „Аз от десните очаквам всичко. Вижте този хаос при регистрацията им на листите. Нека всеки си спомни, когато те управляваха каква социална политика водеха, когато управляваше Иван Костов не стана ли най-големият грабеж - с продажбата на т.нар. американски ТЕЦ-ове? И днес ни се каза, че трябва да закрием въглищните централи, а и атомната енергетика в лицето на АЕЦ „Белене" била много скъпа. Какво ни предлагат те? Това е една гавра с България и за нея главна отговорност носят десните. Правителствата на Борисов не направиха необходимото чрез ДКЕВР да поискат обявяване за нерегламентирана държавна помощ пред Брюксел, както направиха Полша и Унгария. Това е разликата между дясното и лявото в България. Когато десните управляват, нашето дясно е по същност дълбоко антисоциално".

Велизар Енчев открои актуалното от деня: „Държавният глава днес заяви, че трябва да се води истинска битка за запазването на въглищните централи, въпреки думите на Тимерманс. Подобна битка трябва да се води със засегнатите и заинтересовани страни - Полша, Унгария и донякъде Германия, макар те да имат своя политика. Вижте как се наложиха със „Северен поток-2". Корнелия Нинова много добре артикулира тези дни мерките - 200 киловатчаса за домакинствата - много важна социална помощ, намаляването на ДДС - това са важни социални мерки, както Нинова вече обяви и посочи Испания, която ги прилага и вече има резултат".

„Мисля, че темата с еврото в тази предизборна кампания също е важна - ние сме приели този ангажимент пред ЕС да приемем еврото, но аз имам друга теза: еврото - да, но не сега. Доходите, минималната работна заплата, минималната пенсия, когато станат като в Гърция, примерно, тогава ще сме готови да приемем еврото", отбеляза Енчев.
„ДПС очевидно силно зависи от финансите на Пеевски, иначе има ли друго логично обяснение на поведението му, което в своята същност е контрапродуктивно? Но ДПС не се интересува от гласа на българските граждани, те се интересуват от своите финансово-икономически интереси. ДПС е корпорация. Всички говорят за Пеевски, това е една дъвка много удобна за ползване. Никой в големите телевизии не говори за Доган, за това кой му подари студения резерв на ТЕЦ-Варна за стотици милиони? Единственият политик, поставящ този въпрос е проф. Румен Гечев. Доган е главният проблем, а не Пеевски. Страхът от Доган в смесените региони трябва да бъде преодолян", посочи още Велизар Енчев.

Той коментира и реакциите на новопоявилите се политически сили относно съседите ни: „Отговорът за Северна Македония на Кирил Петков е доста уклончив. Не вярвам да има политик в България, който да отстъпи под натиск и че ще остане в политиката по отношение на Северна Македония".