Вицепремиерът Атанас Пеканов: Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2021 11:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепремиерът Атанас Пеканов: Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки

/КРОСС/ Такива политики, дългосрочни стратегии, визии как да се случи това до момента са липсвали, защото темата е трудна. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов в „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той обясни, че в сферата на инвестициите и реформите Европейската комисия и европейските институции са дали голям приоритет на т.нар. Зелена сделка и в този смисъл върви и целият дебат за затваряне на въглищните мощности. „Ние поставихме в този дебат като индикативна дата, крайна дата - 2038 г., за да започнем този дебат. Той дълги години е бил избягван в България, защото темата е трудна, никой не иска да говори за това, защото има рискове", посочи вицепремиерът. Той посочи, че тази дата е съпоставима с поставената от Германия, тя е индикативна и подлежи на промяна.

Пеканов обясни, че новата версия на Плана за възстановяване и развитие е надграден спрямо априлската с 13 нови реформи, една от които е за насърчаване на ВЕИ. „Също така надградихме и финансовите средства, които са за ВЕИ-та за собствени нужди, за бизнесите - от 20 млн. на 220 млн., 11 пъти увеличени в програмата за икономическа трансформация. От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите - на 140 млн. Това са стъпките, които можем да направим, когато пристъпим към излизане, да имаме и други възможности", коментира Пеканов.

Работи се още и по активиране на другите средства от Фонда за справедлив преход, които са именно за социално-икономически мерки. „Далеч в бъдещето, когато се случат тези стъпки за декарбонизация, затваряне, излизане от въглищната енергия, да имаме други работни места с висока добавена стойност, бъдеще на региона", обясни вицепремиерът. Трябва да правим стъпки не само за изграждане на нови мощности, но и за оптимизация на енергопотреблението, добави той.

Пеканов отбеляза, че върховенството на закона и корупцията в България също е било проблемна тема.

Смятам, че забавянето си струваше, категоричен бе Пеканов. „Важна е ефективността, крайният продукт. За такава голяма сума трябва да гарантираме възможно най-добро качество. Нищо не сме загубили, но те ще бъдат получени, когато знаем, че ще ги използваме за най-добрите цели", заяви той.