Париж подобрява градския климат със 170 000 нови дървета
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Октомври 2021 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Париж подобрява градския климат със 170 000 нови дървета

/КРОСС/ Властите във френската столица планират да засадят 170 000 дървета, за да подобрят климата в града, който от години отчита замърсяване на въздуха, превишаващо значително нормите, предаде ДПА.

Нови дървета ще се садят навсякъде, където има възможност - покрай улиците, на площадите, в парковете, а също на насипите край столичния околовръстен път, съобщи градската управа.

Планът е част от мерките за справяне с климатичните промени. Дърветата поглъщат въглеродния диоксид, подобряват качеството на въздуха и допринасят за охлаждането на града при горещите вълни през лятото. Освен това те са естествена преграда за шумовото и т.нар. визуално замърсяване и с това допринасят за създаване на по-здравословна среда за жителите и за намаляването на стреса.

Париж и сега е една от най-залесените европейски столици, отбелязват градските власти. В самия град има около 200 000 дървета, а още 300 000 - в градските паркове - Булонския лес и гората Венсен.

Новите дървета ще бъдат засадени до 2026 г. През 2020-2021 г. вече бяха засадени близо 14 000 фиданки. Столицата разполага със собствен разсадник за дръвчета. Санитарната сеч в града е под процент и половина, изтъкват властите.

От 2014 г. Париж използва автоматизирана система, за да следи състоянието на дърветата. Всяко дърво има свой дигитален паспорт и ежегодно бива инспектирано.

Преобладаващата част от дърветата край парижките улици и булеварди са на не повече от 80 години