Костадин Костадинов: Програмата на партията ни предвижда управление, отворено към гражданите
Секция: Интервюта
17 Октомври 2021 15:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадин Костадинов: Програмата на партията ни предвижда управление, отворено към гражданите Лидерът на партия „Възраждане" в студиото на предаването „Тази неделя" по бТВ

/КРОСС/ Добре дошъл на Костадин Костадинов - лидер на „Възраждане"!

Добре заварили.

Г-н Костадинов, как си представяте, че може да подобрите живота на българите, ако сте част от следващото Народно събрание?

С изпълнение на нашата програма, която сме предвидили още в първия период на създаването й през 2018 г. - програмата, която предвижда едно управление, което да бъде отворено към гражданите и съответно гражданите да имат възможност за пряк контрол върху управлението, т.е. да имат доверие. Защото липсата на доверие създава на практика един основен проблем за съществуването на самата държава. Преди малко говорихте по отношение на темата за ваксинирането и защо хората в България не искат да се ваксинират. Единият от вашите гости всъщност каза основната причина - хората не вярват на никого и на нищо. Това е истинската причина. Не вярват на рекламата, не вярват на убежденията, не вярват на доводите на управляващите.

А как си представяте, че ще се осъществи този контрол на гражданите върху институциите?

С пряка отговорност, каквато в момента липсва по нашата Конституция, на управляващите. В момента има една масова, колективна безотговорност, както на министър-председателя, така на министрите, така и на депутатите, на кметовете, на общинските съветници.

Т.е., всеки, който поеме такава роля, ще носи персонална наказателна отговорност - това ли предвиждате?

Всеки един, разбира се, редно е. Редно е, защото... Не наказателна, персонална отговорност, защото в крайна сметка...

А каква? А как ще я носи тази отговорност?

Всяческа, и имуществена включително. Защото в момента има десетки, не десетки - има хиляди примери за това как колективни органи вземат решения, с които увреждат националните интереси, а след това никой не носи отговорност за това. Ето, примерно да кажем, едно такова решение е ангажираното съгласие на България да се подпише Зелената сделка и съответно да се затворят въглищните ТЕЦ-ове в България, което на практика ще унищожи българската икономика, индустрия, българската енергетика и българската държава в перспектива. Кой носи отговорност за това? Нали разбирате, че това не е само едно такова действие? А действията в предишния период?

Това е едната част. Другата част е, че ще се осигурят алтернативни работни места, алтернативна енергия.

Как? Добре, в момента имаме над половин милион души официално, според нашата статистика, макар че тя е дълбоко невярна - защо в момента не им им осигурим на тези безработни алтернативни работни места? Та ние и в момента не можем да осигурим заетост на всички безработни, камо ли пък след като унищожим енергетиката. А после откъде ще внасяме ток? Между другото, напоследък забелязвам една много тревожна тенденция - най-различни видове експерти да обясняват, че всъщност няма проблем, защото навън се произвежда по-евтин ток и няма проблем да внасяме евтин ток от чужбина. Това е безкрайно престъпно поведение. Ако навън евтиният ток, примерно да кажем в момента - между другото, Ваня Григорова го каза - в единия момент е евтин, а като стане скъп, какво правим? Пак тогава възстановяваме отново въгледобива ли? Толкова лесно ли се строи ТЕЦ и толкова бързо ли се отваря мина? Да не говорим за това, че ако разсъждаваме по тази логика - ами, ако на нас ни излиза по-евтино да ни пази чужда армия, дайте да закрием нашата и да дойдат да ни пазят други. То и без това в България има чужди военни бази. Или някой може да каже - по-евтино е друг да ни управлява. Дайте да закрием държавата. Това не е държавническо мислене, това е престъпно мислене. И най-лошото е, че то намира излаз по националните медии и лека-полека пропагандата започва да обработва, да масажира и да манипулира общественото мнение. Това е нещо, което е изключително неприятно.

Добре. Кой е първият законопроект, който бихте внесли в Народното събрание вие?

Първият законопроект е точно този, който искаме да вкараме - промяна в Конституцията за възможност за персонална отговорност за всички, които вземат административни и управленски решения.

Може ли пак да изясним? Казвате не наказателна, а как ще се изразява?

Всяческа отговорност, включително и наказателна. И имуществена, да носиш отговорност. Защото в крайна сметка с решенията, които вземат депутати...

А кой ще преценява дали решението е правилно или неправилно?

Съдът, единствено и само съдът. Няма...

И могат да вземат какво - къщата на министъра на образованието?

Да. И ако трябва, да лежи в затвора включително, ако с неговите си действия, със своите подписи той е предизвикал увреждане на българския национален интерес. Няма друга институция, освен съдът, която да решава подобни казуси. Разбира се, трябва да бъде натоварена с подобна отговорност. Но има един още по-сериозен проблем, защото това е... питате ме за първото нещо - смятаме, че това е нещото, което трябва да се направи на първо място, защото в момента управляващите, каквито и да са те за последните 32 години знаят, че не носят отговорност за своите действия. Дори понякога да има някакви симулативни съдебни процеси срещу тях, те приключват без осъдителни присъди.

Добре. Да минем през кризите, в които се намира България. Какво предлагате, какви мерки предлагате за справяне с пандемията?

Коя пандемия? Винаги задавам този въпрос - коя пандемия, г-жо Цънцарова? Всеки един от нас ходи по улиците, ходи...

Искате да кажете, че няма Ковид-19 - така ли?

Има, разбира се, как да няма?!

А как го наричаме, когато целият свят е засегнат от това?

Сезонен грип го наричаме, разбирате ли? Нашата пиарка, с която може би вашият екип не можа да се свърже покрай сегашното ми гостуване тук, си направи тест само преди няколко дни, след като имаше температура, кашлица, главоболие - всички симптоми. Първият тест се оказа положителен за Ковид-19. Тя, разбира се, не е от хората, които се паникьосват лесно. Отиде, направи се втори тест - оказа се, че има грип. Може би това е първият случай на грип за последните две години, за който аз поне чувам. В момента се лекува вкъщи.

Какво искате да ни кажете?

Това, което искам да ви кажа, е, че...

Че цялата медицинска общност в света се е объркала и става въпрос за сезонен грип?

Не е цялата, напротив, това е... Това, първо въобще не е цялата медицинска общност. Нека да кажем следното нещо: и тук, във вашето студио, и във всички останали български телевизии са гостували не един, не двама, много медицински специалисти, експерти, които казват, че тази болест носи всички останали симптоми на останалите респираторни заболявания. Да, тя не е безопасна. Да, има някакъв процент - нула цяло и не знам си колко, които завършват с летални случаи. Но това, което се случва като психоза, като насаждане на психо пандемия в обществото, ето това вече е престъпното.

Какви са вашите мерки, които предлагате, ако зависи от „Възраждане"?

Пълна нормализация на живота в обществото, пълна нормализация. Прекратяване на всички ограничения, махане на изискванията да се носят маски, премахване на страха за най-различни видове глоби, защото в момента, ако отидете и питате хората в магазините, във фирмите, където трябва да спазват тези ограничения, те казват: нас не ни е страх от т.нар. пандемия, нас ни е страх от глобите на РЗИ. Т.е. тук говори за една административна принуда. Ние искаме нормализация.

А какво ще кажете на лекарите, които след това ще трябва да посрещнат още повече пациенти? Сега при някакви мерки - виждате, при 160 легла в Окръжна болница има 168 пациенти.

Нормално е да има. Когато един човек в момента се закашля, той знае, че ще умре, защото тази болест по телевизията са му казали, че е много смъртоносна. И тук е моментът, в който аз пък искам да ви прехвърля топката на вас. И вие имате своята отговорност - вие медиите, разбира се, не вие персонално. И вие, медиите имате и носите своята отговорност, защото...

Защото информираме?

Не. Защото създавате усещане, че това е една едва ли не... Преди малко Венци Мицов - той ми е приятел, между другото с него сме спорили по този въпрос - той я нарече тази болест „чума". Извинявайте, от Черната чума през ХIV век е умряла 1/3 от населението на Европа, 1/3, всеки трети. Това тук е нещо, което наистина има своите проблеми и което носи някакви главоболия на хората. Да, има и такива смъртни случаи, но има и смъртни случаи от най-различни видове болести. И аз искам да задам своя въпрос, който винаги съм задавал в този случай - защо трябва да изоставяме лекуването на всички останали? Вчера ми се обадиха и ми казаха, че човек, който е получил инфаркт, отива в болницата и му правят тест. Оказва се, че е положителен - той явно, човекът, представа си няма. В момента и ние двамата с вас може да сме положителни, въпреки че нямаме никакви симптоми и да не знаем за това нещо. И започва едно чудене дали да го вкарат в едното отделение или в другото, а през това време човекът бере душа.

Само че има медицински аргументи за това чудене.

Да, има и медицински контрааргументи обаче. И нито аз съм медик, нито вие. Знам само едно - когато по телевизиите се говори непрекъснато и само за тази болест и всяка сутрин започваме с броене на трупове, с колко броя нови, стари и т.н.

Защото ги има.

Има ги, да. 300 души умират всеки ден в България. 300 души умират всеки божи ден в България. Такъв е животът. И когато примерно да кажем започва денят ти, защо не броите сутринта примерно да кажем новородените деца? Защо не се дава обратната гледна точка? Аз съм бил в такова интензивно отделение. Има и хора, които са наистина болни и които имат нужда от обдишване и които имат нужда от своята помощ, защото наистина при някои хора преминава много тежко. Аз самият през 2002 г. щях да умра от грип. Имах 40 градуса температура, получих гърчове. Бях в казармата тогава, между другото. Изолираха ме, бяхме 20 души в спалното - двама се разболяхме, другите 18 нямаха никакви симптоми. Но два дена бяхме между небето и земята. И това не е изолиран случай. Такива случаи е имало и ще има. Животът не бива да спира обаче заради това. И аз искам да кажа като човек...

Да оставим темата на експертите и на лекарите.

Не, не, нека да го кажем като хора - не бива да създаваме паника в обществото. Не бива да създаваме психоза сред хората, особено сред по-възрастните. Една голяма част от нашето общество - бедно, болно, невярващо, се хваща за главата всеки път в момента, в който погледне телевизора.

Но трябва да пазим живота все така.

Най-вече трябва да пазим живота - абсолютно тук съм съгласен с вас. И трябва да има и грижа за здравето на хората.

Да отидем към политическите теми. С кого се виждате в партньорство от партиите, които имат шанс да влязат в следващия парламент?

Винаги сме казвали, че ние имаме програма и съответно виждания, които смятаме, че са важни за бъдещето на България. Смятаме да ги поставим пред абсолютно всички политически сили и да видим какво е тяхното мнение. Между другото ние тествахме това преди може би около месец време. Направихме една покана, още доста, доста преди началото на кампанията - отправихме една покана към партиите, които се разграничават от бившия управляващ режим, т.е. ГЕРБ, ДПС и т.нар. „патриоти".

Тях ги изключвате, така ли?

Тях ги изключваме, да. Управлявали са 12 години и ние можем да кажем, че знаем какво искат да направят, защото те вече са го направили.

С другите бихте си подали ръка, ако се срещнете по програми?

На другите отправихме покана за разговор по отношение на основните приоритети пред бъдещето на България, свързани с демографията, здравеопазването, образованието, икономиката и енергетиката. По тези въпроси ние искахме да разговаряме с доскоро представените в парламента партии. Отзова се единствено БСП. Дори за разговори не дойдоха. Тук не говорим за партньорства, не говорим за коалиции.

Разбрах.

Говорим, просто за да си кажем: имаме проблеми. Защото България има много сериозни проблеми. България умира в момента. И това не е новина, аз не казвам нещо, което ще изненада аудиторията. Но те не искат дори да разговарят по тези въпроси.

Сега влизаме в тази част от разговора, в който ви моля за вашите бързи отговори, за да можем да отговорим на максимално много въпроси. Този път вашата партия ще ползва ли субсидията си, ако получи такава?

Ние и предишния път бяхме заявили, че ако влезем в парламента, ще ползваме субсидията за дарение и за дейност по време на кампания, както е и в момент. Т.е. ние това, което правихме, ще продължаваме да го правим, без абсолютно никаква промяна.

Какво е отношението на „Възраждане" към хората с различна сексуална ориентация?

Какво трябва да е? Трябва ли да има някакво специално отношение?

Истанбулската конвенция трябва ли да бъде приложена в България?

Категорично против Истанбулската конвенция, категорично против.

Какво е отношението ви към брака?

Изключително положително.

Какъв е вашият личен пример - женен, семеен, несемеен?

В момента не съм семеен.

Давате ли добър пример?

Какво да ви кажа, когато животът ме разкъсва между 10 населени места всяка седмица и когато обикалям цялата страна непрекъснато, е много трудно да се издържи такъв начин на живот. Не вярвам, че някой мъж или жена би могъл да издържи такъв партньор, честно казано.

Ще продължи ли България да бъде част от НАТО, ако зависи от вас?

Не.

Добре ли е България да е част от Европейския съюз?

Към настоящия момент не.

Трябва ли главният прокурор да бъде сменен?

Да, и трябва да бъде съден.

Как да се казва следващият премиер на България?

Това ще решат българските избиратели със своя вот на 14 ноември.

 

Председателят на политическа партия „Възраждане" Костадин Костадинов в студиото на бТВ