Първият филмов екип в Космоса се завърна успешно на Земята
Секция: Русия
17 Октомври 2021 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият филмов екип в Космоса се завърна успешно на Земята

/КРОСС/ Руската актриса и руският режисьор, които в продължение на 12 дни пребиваваха на борда на Международната космическа станция, за да заснемат там първи филм в Космоса, се върнаха благополучно на Земята, предадоха световните информационни агенции.

Спускаемата капсула на руския кораб Союз МС-18, с който пътуваха от МКС актрисата Юлия Пересилд, режисьорът Клим Шипенко и космонавтът Олег Новицки, кацна тази сутрин в 4,36 ч. по Гринуич в казахстанската степ.

Според първите съобщения на руската космическа агенция Роскосмос пътниците са добре. Те вече са напуснали спускаемия апарат. 

38-годишният Шипенко изпревари с "космическия" си филмов проект конкурентен проект на американците, в който трябваше да участва Том Круз. Филмът на Шипенко с участието на 37-годишната Юлия Пересилд се нарича "Предизвикателство".

В центъра му е жена хирург, която отива на борда на МКС, за да спаси живота на космонавт. В ролята на нуждаещия се от спешна интервенция космонавт е именно космонавтът Олег Новицки. Филмът е съвместна продукция на Роскосмос, Първи канал и студио Йелоу, Блек енд уайт.

В него са се снимали и руските космонавти Пьотр Дубров и Антон Шкаплеров, които сега останаха на борда на МКС.

Астронавтът Тома Песке стана командир на екипажа на МКС След отпътуването на актрисата, режисьора и космонавта Новицки, освен Дубров и Шкаплеров, на МКС остават и астронавтите от НАСА Марк Ванде Хай, Шейн Кимброу и Меган Маккартър, астронавтът от Европейската космическа агенция Тома Песке и астронавтът от Японската космическа агенция Акихико Хошиде.