Очакват 9% ръст на фалитите у нас догодина
Секция: Анализи
18 Октомври 2021 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Очакват 9% ръст на фалитите у нас догодина

/КРОСС/ Увеличение на фалитите с 9% в България и с 15% в световен мащаб за 2022 г. прогнозира компания "Euler Hermes", специализирана в застраховането на търговски кредити. Според нейния анализ ръстът ще дойде след досегашното изкуствено задържане на нивата на фалитите чрез фискалните мерки за насърчаване на бизнеса и запазване на работните места, които държавите предприеха заради КОВИД-пандемията.

Според анализаторите именно драстичната намеса на държавно равнище е предотвратила всяка втора несъстоятелност в Западна Европа и всяка трета в САЩ през миналата година. Затова през 2020 г. се отчита спад на фалитите в световен мащаб с 12%, а прогнозата на "Euler Hermes" за 2021 г. също е за намаление с 6%.

В България обаче тенденцията е противоположна - докладът на застрахователя индикира 4% ръст на несъстоятелностите за 2020 г. и прогнозен ръст от 5% за 2021 г. Възходящ тренд се отчита вече и в други държави в Централна и Източна Европа, както и в развиващите се икономики по света, където възможностите за подкрепа от държавата са по-ограничени.

"За първите три тримесечия на 2021 г. спрямо същия период на миналата година вече отчитаме ръст на несъстоятелностите у нас с 3%. Това е доста по-ниско от очакванията ни преди година именно заради мерките в подкрепа на бизнеса, които бяха предприети в условията на пандемия, както и заради по-бързото възстановяване на глобалната икономика. Освен това припомняме, че в България процедурата по обявяване на несъстоятелност е много тежка и бавна, което традиционно "омекотява" статистиката спрямо реалната ситуация", обяснява Камелия Попова, управител на "Euler Hermes" за България. "В момента е трудно да се правят прогнози доколко ще се ускори тази тенденция, защото тя зависи до голяма степен от това докога и какви мерки в подкрепа на бизнеса и икономиката ще продължи да прилага българската държава. При всяко положение обаче увеличение ще има и компаниите трябва да са внимателни в преценката на риска при сделките със своите партньори тук и в чужбина", твърди Попова.

Според анализаторите на "Euler Hermes" липсата на регистрирани фалити обаче не бива да обърква оценката на риска при избор на търговски партньори, защото извънредните мерки превръщат изкуствено и временно в "зомби" компании, които са били уязвими и нездрави още от времето преди кризата. Експертите също обръщат специално внимание на бума на нови бизнеси, които са пряко свързани с пандемичната обстановка, каквито са например фирми за доставки до дома, транспорт и складиране, чиито бизнес модел може да се окаже и не толкова устойчив в бъдеще.

Източник: Вестник „Дума"