Грамота „Джон Атанасов" за Христо Тодоров и идеите му срещу атаки над невронните мрежи
Секция: Наука
18 Октомври 2021 12:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Грамота „Джон Атанасов" за Христо Тодоров и идеите му срещу атаки над невронните мрежи

/КРОСС/ Дванадесетокласникът от Природоматематическата гимназия в Кюстендил Христо Тодоров е един от двамата носители на тазгодишната грамота „Джон Атанасов - дебютен пробив в областта на компютърните технологии". Отличието се връчва на ученици, студенти и млади специалисти, постигнали високи резултати с авторски проекти на национални и международни конкурси.

Христо Тодоров е автор на три научни и приложни проекта, носител е на отличия от редица престижни състезания. Класиран е за участие в конкурса на Европейския съюз за млади учени 2021-ва и печели наградата на швейцарския форум за млади таланти с авторски проект.

Разработката на Христо Тодоров изследва възможностите за противникови атаки към невронните мрежи и с това помага за предотвратяване на киберпрестъпления.

„Ако имаме например една снимка на куче, която бива класифицирана правилно в тая невронна мрежа, ние можем да променим просто един пиксел и тя бъде класифицирана като нещо тотално различно. И се оказа, че по този начин могат да бъдат изграждани атаки, например срещу самоуправляващи се автомобили или срещу системи за лицево разпознаване. И с това, с което се занимава моята разработка, е да създам нови видове атаки, които са по-ефикасни, по-бързи и са по-добре измислени, защото това е единственият начин да ги закаляваме, така да кажем, невронните мрежи и те да стават по-стабилни. Невронните мрежи, които са по-стабилни, могат да бъдат атакувани по-трудно", коментира Тодоров.

За него всичко започнало от интерес към математиката:
„Започнах да ходя на състезания и оттам се запалих по нея. После се пренесе интересът ми към компютърни науки, някъде към шести клас, започнах да играя игри. И така, малко по-малко се запалих към програмирането".

След като завърши гимназия Христо Тодоров планира да учи в чужбина, а след това:
"Да се върна в България, това е планът засега".