Конкурс за детска рисунка "Аз познавам Азербайджан"
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2021 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конкурс за детска рисунка "Аз познавам Азербайджан"

/КРОСС/ На 18 октомври 2021 се отбелязва 30-годишнината от възстановяването на независимостта на Азербайджан. На тази дата през 1991 г. е бил приет Конституционен акт за държавна независимост на Република Азербайджан, с който той възстановява независимостта си.

По този повод Центърът за азербайджански език и култура организира конкурс за детска рисунка "Аз познавам Азербайджан" за деца от 6 до 18 години. Този конкурс цели да предизвика интереса на децата от различни възрасти в България към Азербайджан и неговата богата култура и традиции, както и към специалност "Тюркология" в СУ, където се изучава азербайджански език и неговата култура.

Центърът е получил над 60 рисунки на деца от различни краищата на България. Това са както ученици, така и деца, които посещават арт ателиета или школи за рисуване и др. Рисунките са нарисувани на картон с размер 35 х 50 см, използвайки различни техники на рисуване (моливи, водни и акрилни бои, графити, пастели и т.н.).

Много е забележително, че децата чрез своите рисунки разкриват разнообразни традиции и обичаи на азербайджанския народ, исторически паметници и култура на Азербайджан, а също така и мултикултуралност на страната.

Всички получени рисунки са публикувани в он-лайн галерия във Фейсбук страница на центъра (The Center of Azerbaijani Language and Culture at Sofia University), както и ще бъдат изложени по време на различни събития, провеждани от центъра по-нататък.