Продължава подмяната на дизелови автобуси с електробуси в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2021 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължава подмяната на дизелови автобуси с електробуси в София

/КРОСС/ Още 30 нови електробуси ще се движат в градския транспорт на София.

Продължаваме да обновяваме подвижният състав на градския транспорт. С новите 30 електробуси в "Столичен електротранспорт" ще имаме 45. Това каза днес заместник-кметът по направление транспорт на Столична община Кристиан Кръстев, който присъства на пускането на първите електробуси по договор за доставка на общо 30 нови превозни средства и 10 зарядни станции.

От днес 8 нови електробуса се пускат в движение по автобусна линия № 6 „Автостанция „Гео Милев" - с. Герман и временната линия № Е20Т, която замества трамвай линия № 20 за времето на ремонта.

С доставените 30 нови електробуса в следващите месеци ще обновим линии №60, 74 и 73. С тях електробусите на градския транспорт стават 65, а в процедура за доставка са още 52.

Доставката на новите електробуси е част от програмата на кмета Йорданка Фандъкова за модернизация на градския транспорт в София, която се реализира през последните години. С модернизирането на превозни средства се подобрява градския транспорт, както и качеството на атмосферния въздух.

Ще имаме 117 чисто нови електробуса в движение. Работим отдавна върху маршрутите на бъдещия довеждащ транспорт, за който ще се използват новите превозни средства, посочи също Кръстев.

Новите електробуси са климатизирани, разполагат с видеонаблюдение, със зарядни устройства за мобилни телефони. Те са нископодови, имат рампа за трудноподвижни хора и за майки с детски колички. Електробусите използват съвременните бързозарядни технологии, базирани на ултракондензатори, което им позволява да зареждат на крайните спирки в рамките на 5-6 минути, да улавят енергия при спиране и да я оползотворяват.