Прототипи на вертикални градини представиха днес студенти в SofiaLab
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2021 17:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прототипи на вертикални градини представиха днес студенти в SofiaLab

/КРОСС/ „Инициативи, които карат хората да виждат ежедневни предмети около себе си и да им придават нова функции, са изключително ценни. Добавената стойност на този проект беше да превърне тези предмети в градини. Градското земеделие става все по-актуално в нашето съвремие и ни помага да затворим цикъла готвене-хранене-производство." - това сподели Сава Кисляков, един от менторите на екипите, създавали вертикални градини.

4 прототипа на вертикални градини представиха днес студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия в SofiaLab. В екипите, разработили проектите за вертикални градини, участваха студенти, предприемачи, експерти по градинарство и земеделие, дизайнери, агроеколози и маркетинг специалисти.

Инициативата „„Направи си сам - комплект за вертикална градина" е на Асоциация за развитие на София, Зелена София и Фондация „Приложни изследвания и комуникации", а целта е насърчаване на градското земеделие.

Авторите на проектите - студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия Деница Георгиева, Александър Соколов, Диана Горнишка и Амина Рамез, представиха изработените прототипи. Одобрение получиха и четирите варианта, като голям интерес предизвикаха прототипите „А-образна стълба" и „Дървен контейнер със стена от мрежа". И двата са самостоятелно стоящи и подходящи както за интериор, така и за поставяне на открито, изработени изцяло от естествени материали. Още един от прототипите използва конструкцията на стълбата, но във вариант за по-малки пространства. Разработен е лесен и достъпен направи си сам модел от рециклирани бутилки.

И четирите прототипа ще бъдат поставени пилотно на няколко специално подбрани места в града - София Тех Парк АД, сграда на Столичната община, сградата на Централния кооперативен съюз, в СофиияЛаб на Асоциация за развитие на София, както и в общите пространства на жилищен блок.

След тестването на разработените прототипи от гледна точка не само на устойчивост и функционалност, но и ефект върху работната среда, в рамките на проекта е предвидено да бъде разработено ръководство „Направи си сам вертикална градина". С него всеки желаещ лесно и бързо да направи сам своя собствена вертикална градина от лесно достъпни на пазара материали, както и да се информира какво е подходящо да отглежда в нея по сезони.