Екипажи на F-15 E се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево за участие в българо-американската летателна тренировка „Castle Forge - 2021”
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2021 18:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екипажи на F-15 E се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево за участие в българо-американската летателна тренировка „Castle Forge - 2021”

/КРОСС/ Авиобаза Граф Игнатиево е домакин на летателната тренировка „Castle Forge -2021", която започва от днес, 18 октомври 2021 г., с участието на Военновъздушните сили и Сухопътни войски на Република България и сили и средства от 336-а бойна ескадрила от състава на 4-о бойно крило на американските Военновъздушни сили от щата Северна Каролина.

По време на откриващата церемония бяха вдигнати националните флагове на двете страни в присъствието на участниците в летателната тренировка.

„За 16 години, от 2006 г. насам, авиобаза Граф Игнатиево е домакин на повече от 20 българо-американски летателни тренировки с участието на сили и средства на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и формирования от Националната гвардия на САЩ", припомни в словото си бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза Граф Игнатиево и допълни: „Тази летателна тренировка е поредната крачка напред в развитието на нашето ползотворно сътрудничество, което доведе до реални резултати, а именно повишаване на нивото на оперативна съвместимост, подобряване на летателната подготовка на българските екипажи, както и разработването на стандартни оперативни процедури, техники и тактики в съответствие със стандартите на НАТО." Генерал Русев пожела на всички участници успешно и безаварийно изпълнение на съвместните задачи. От своя страна майор Бронко Мангано - заместник-командир на американските участници за периода на летателната тренировка, благодари за гостоприемството на българската страна и потвърди, че летейки заедно военните формирования от българските и американските военновъздушни сили задълбочават партньорството си и приносът към колективната отбрана на НАТО.

Това е първото пребазиране на територията на нашата страна на личен състав и техника от авиобаза „Сиймур Джонсън", с които в рамките на тази седмица в съвместни тренировъчни действия ще участват изтребителите МиГ-29 и учебно-бойните самолети L-39ZA от авиобаза Граф Игнатиево, самолети Су-25 от База за предно разполагане в Безмер и зенитно-ракетни формирования от Стара Загора и Карлово.

От 25 до 29 октомври 2021 г. екипажите на петте американски самолети F-15Е ще бъдат в авиобаза Лариса, за да проведат съвместни действия с гръцките Военновъздушни сили.

През първата седмица на месец ноември, те ще се завърнат обратно в авиобаза Граф Игнатиево за провеждането на втория етап на българо-американската летателна тренировка, която ще завърши на 5 ноември 2021 г.

Изпълнението на съвместни тренировъчни задачи с формирования от САЩ е в интерес на задълбочаване на българо-американското сътрудничество и повишаване на оперативна съвместимост между армиите на двете страни.