Мярката 60/40 - какъв е интересът на бизнеса?
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Октомври 2021 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мярката 60/40 - какъв е интересът на бизнеса?

/КРОСС/ Голям интерес към мярката 60/40 в първите дни, през които работодателите отново могат да кандидатстват за подпомагане от държавата. Близо 50 фирми в Благоевградска област са подали документи в Бюрата по труда през първата седмица. Мярката е удължена до края на годината, а предвидените средства за подпомагане на бизнеса са 250 милиона.

Около 1 100 фирми в Благоевградска област са подпомогнати по мярката 60/40 през първата половина на годината. Държавата е изплатила средства за близо 19 хил. работници. В тази производствена фирма за машиностроене в Благоевград, благодарение на финансовата компенсация, всички служители са запазили работните си места.

По време на целия период на ковид ние не сме съкратили нито един служител в нашата фирма. Над 60 човека са в тази фирма, другата фирма, която ни е в Монтана са 93 - 94 човека. Навсякъде кандидатстваме и се възползваме максимално от това, защото това е наистина голяма помощ за производителите, особено в България, коментира Стоимен Горов, управител на фирма за машиностроене.

Фирми от почти всички сфери на икономиката - туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, производство, услуги и търговия - могат да кандидатсват по мярката. Компенсациите зависят от спада на оборота.

60 % от осигурителния доход за работниците и служителите ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите не по-малко от 40 % от същия период на 2019 година, а пък 50 % от осигурителния доход ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите от продажби с не по-малко от 30%, Станислава Поповска, Бюро по труда - Благоевград.

Заради драстичното увеличение на цените на тока и природния газ и рекордната инфлация през последните месеци, някои фирми може и не да успеят да докажат спад на оборотите с 30%, въпреки че този спад е факт, смята Стоимен Горов.

Близо 50 работодатели от Благоевградска област вече са подали заявления в Бюрата по труда за подпомагане на 750 работници.

Апелът ни към всички работодатели да се възползват... Бъв всяко едно Бюро по труда има екип от служители, които работят конкретно и по мярката, и които могат да дадат отговор на всеки един въпрос, включително и за документите, коментира Станислава Поповска.

До края на този месец се приемат заявления от фирми за август и септември. Документите се разглеждат в 10-дневен срок, след което се изпращат към НОИ, откъдето изплащат средствата.