Крум Дончев: БСП има отговор на кризите с План за първите 100 дни управление
Секция: ПОЛИТИКА
19 Октомври 2021 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крум Дончев: БСП има отговор на кризите с План за първите 100 дни управление

      Трябва генерално да се промени Стратегията за пътна безопасност в България, смята социалистът

 

/КРОСС/ "Всички сме наясно, че сме в една изключително трудна ситуация - икономическа криза, здравна криза, демографска криза. Трябва да се търсят конкретни решения и да спрем боксуването на държавата. 45-ият и 46-ият парламент показаха едно безотговорно поведение и задълбочиха политическата нестабилност. Това трябва да се промени." Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в Габрово Крум Дончев в предаването "България сутрин" по Bulgaria On Air.

"БСП има отговор на кризите, предлагайки План за първите 100 дни на управление. В него говорим за изключително бързо нарастващи цени на електроенергията и на основните продукти. Предлагаме намаляване на ДДС на енергоносителите и на основни храни от 20% на 9%. Енергиен фонд, който да се пълни от свръхпечалбата на търговците и производителите, който да е в помощ на семействата и бизнеса. Предстои ни приемането на Бюджет 2022 г., за чието приемане има много малко време. Затова трябва да се подходи отговорно. Призовавам другите партии също да излязат с конкретни предложения и решения за тези проблеми," каза още той.

Според социалиста трябва генерално да се промени Стратегията за пътна безопасност, тъй като в момента тя е един буквар, преписан от европейската стратегия.

"Чисто концептуално трябва да подходим по различен начин. Промяна на методиката на обучение на водачите трябва да е приоритет. Лошият пример с "Автомагистрали" и "ин хаус" процедурите - трябва да придадем максимална прозрачност на процеса на създаване на инфраструктурата. Оттам ще дойде и нейното качество," коментира Дончев.

По неговите думи е належащ проблемът с автомобилния парк: "Третото нещо е автомобилният парк. Говорим за екостикери и ограничения, но готова ли е България да поеме тази тежест? Да се въведат еко норми за достъп до градовете - икономически позволява ли ни това да се случи? Всички говорят че електромобилите са бъдещето, но тук имаме много ограничени стимули за тях. Това е една дълга дискусия, която трябва да бъде обект на дългосрочна стратегия за България."

Коментирайки пътната безопасност, Крум Дончев отбеляза, че има голямо чувство на безнаказаност сред водачите у нас. "Това чувство трябва да бъде елиминирано. Всеки един от нас трябва да бъде отговорен на пътя, защото каквито и ограничения да се въвеждат, нямаме ли чувство на отговорност в нас самите, нищо няма да се промени. Тук добрият пример е много важен," подчерта кандидатът за народен представител на БСП.