Audi Q4 e-tron: Електрическото бъдеще на марката
Секция: Автомобили
19 Октомври 2021 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Audi Q4 e-tron: Електрическото бъдеще на марката

/КРОСС/ За добро или не чак толкова, оправдано или прибързано, автомобилната индустрия се е "качила" на аутобана, в районите му без ограничение на скоростта, и бъдещето му, към момента поне, е изцяло свързано с електрическите коли. Макар и не първото по рода си изцяло електрическо пазарно предложение на марката, представеното през април тази година Q4 e-tron разполага с достатъчно голям потенциал, за да се превърне в бестселър на компанията в най-близко бъдеще.

Audi Q4 e-tron, което дебютира и във версия Q4 Sportback e-tron, предлага на потребителите интересна комбинация между познати от класическото портфолио на марката стилистични решения и изцяло нови такива. Това е гаранция, че компанията ще може да предложи един модерен и следващ актуалното развитие на пазара продукт, който е еднакво привлекателен както за "твърдите" фенове на фирмата, така и за изцяло нови, търсещи луксозен автомобил с изцяло електрическо задвижване.

С основни габарити 4588 мм дължина, 1865 мм ширина и 1632 мм височина, Q4 e-tron е едновременно компактен, но и достатъчно голям, за да изпълнява функцията на представителен автомобил. Самият интериор е изпълнен в петместна конфигурация, с достатъчно пространство както за водача и пътникът отпред, така и за тримата спътници за задния ред седалки. Благодарение на конструкционното си изпълнение, електромобилът предлага и достатъчно голямо товарно пространство, което е с вместимост от 520 литра. При сгъване на задните седалки, свободният обем нараства до 1490 литра.

Макар и важен фактор, интериорният простор и приложимостта на ежедневна база на Q4 e-tron не са сред най-важните критерии за покупката му. Основните параметри тук са задвижването и автономността. В никакъв случай обаче не трябва да омаловажаваме усилието, което се положили от Audi по отношение на екстериора на електрическата кола и най-вече за сериозното внимание обърнато на нейната светлинна индикация. Интерфейсът на бордовата система предлага възможност за избор между няколко последователности по "събуждането" и "заспиването" на колата, съответно на предните и задните светлинни модули, които внасят допълнителна персоналност и удовлетвореност от покупката. Също така са няколко и режимите на пътно поведение, между които може да избира водачът, в тови число еко, персонализиран, спортен и други.

Изцяло електрическото Q4 e-tron е разработено на базата на модулната платформа за електромобили MEB на Volkswagen Group и е налично в три версии на задвижване и възможност, при наличие на подходяща инфраструктура за бързо зареждане (125 kW), за "генериране" на 130 километра допълнителен пробег само за около 10 минути.

Шампионът по автономност в гамата е версията със задно задвижване Q4 40 e-tron, която обешава пробег от до 520 километра с един заряд на батерията си. Тук мощността на задвижващата система е 204 конски сили, въртящият момент е 310 Нм, а използваемият капацитет на интегрираната батерия е 76.6 kWh.

Изцяло електрическата задвижваща система на Audi Q4 e-tron е комбинирана с изпълнен в типичен за марката като стилистика интериор, но пречупен през призмата на различното от утрешния ден. Материалите, голяма част от които са рециклирани, и цветовите комбинации са подбрани по такъв начин, че да напомнят, но и да разграничават модела от класическата гама на компанията.

Много приятно впечатление във вътрешността на електромобила правят седалките, които предлагат много добър баланс между комфорт и опора, като са изпълнени с допълнителни бордове в областта на горната част на краката и торса.

Изцяло нов при Audi Q4 e-tron е и воланът му. Със скосена горна и долна част, и четирилъч дизайн, той е осезаемо по-тънък от стандартните такива, но благодарение на спеицално оформените зони за захват предлага отлично усещане и обратна връзка. В горните две спици са интегрирани и сензорни/тактилни модули с бутони за управление на някои от основните функции на бордовата система. Достъпът до интерфейса и функционалностите на системата може да се осъществи по още два начина- директно чрез екрана в средната част на предното табло и с чрез гласови команди.

Технологична новост, която може да бъде поръчана като допълнително оборудване при Q4 e-tron е прожекционният (head-up) екран, който е развит с допълнителна функционалност под формата на добавена реалност. Тук основното предимство се изразява в динамичното визуално подаване на информацията напред в пространсвото пред автомобила и погледа на водача, което освен за допълнителен "уау" ефект, спомага и за по-добрата информираност, а от там и по-висока безопасност на пътя.

С Q4 e-tron, от Audi предлагат едно цялостно и обезпечено във времето напред решение, което, в SUV опаковка, е готово да отговори на изискванията и очакванията както на младите потребители, така и на семейства с малки деца, или просто на традиционалистите сред клиентите на марката.