Как ще се отрази постъпването на основните храни на семейния бюджет?
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Октомври 2021 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Как ще се отрази постъпването на основните храни на семейния бюджет?

/КРОСС/ Отчита се скок в цените на зеленчуците на едро. Картофите са поскъпнали с 14%, зелето с 43%, а морковите с 39%. Това са данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Повишение има и при основните хранителни продукти - олиото бележи ръст с 30%, яйцата с 22%, а пилешкото месо с 15 на сто. Увеличение има и при брашното, и при захарта. На този фон потребителската кошница вече излиза 79 лв., за сравнение миналата година основните стоки са стрували 73 лв., а през 2019 г. - 68 лв.

В БТВ „Тази сутрин" поскъпването коментираха представители на работодателите, социалните партньори и държавата. Според председателя на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов пазарът у нас е високо конкурентен, което влияе за по плавното вдигане на цените. В определени продукти има по-голяма динамика - плодовете и зеленчуците. Там климатът е причина, не ценовата истерия с ресурсите. При основните хранителни продукти увеличението е предимно при млечните стоки - с около 10%. При месото цената е същата като миналата година, добави той.

Иванов каза още, че единствената стока с пикови стойности е олиото, като скокът на цената е започнал още април миналата година.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева заяви, че вече се усеща промяна в цената на хляба. Доставната цена е едва 50% от това, на което се търгува до крайния потребител. Затова работодателските организации имаме предложение - 9% ДДС на основни храни. На пазара има хляб, чиято цена минава 10 лв., тоест има много видове хляб, при основните има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношения с търговските вериги, заяви тя.

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа" Ваня Григорова заяви, че инфлацията ще намали покупателната способност на повечето хора. „На една минимална заплата от 650 лв., чистата сума, която получава човек е около 540 лв. Около 85 лв. от тази сума отива за ДДС. Тоест - ние натоварваме най-ниско доходните групи от населението", обясни представителят на синдикатите и добави, че подкрепят предложението за намаляване на ДДС при основните стоки.

По техни данни бедното население на страната е около 25%.