Проф. Георги Михайлов, БСП: Здравната система е сериозно отслабена през последните 10-12 години, нуждае се от преформатиране и стабилизация
Секция: ПОЛИТИКА
20 Октомври 2021 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Михайлов, БСП: Здравната система е сериозно отслабена през последните 10-12 години, нуждае се от преформатиране и стабилизация

          Ваксинирането в България е прекалено ниско за въвеждането на "зелен сертификат"

/КРОСС/ „Българската социалистическа партия смята, че в условията на тази сериозна здравна криза, здравната система показа всички свои недостатъци. Тя е сериозно отслабена през последните 10-12 години и се нуждае от преформатиране, нуждае се от стабилизация. Ние имаме конкретни предложения и мерки за това - внимателна оценка на всички медицински дейности, внимателна оценка на труда на медицинските специалисти, лишаване на болниците от вредния за тях статут на търговски дружества, който изтласква пациента в периферията и го превръща в обект на печалба. Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на Нова телевизия. Следващото нещо, на което той обърна внимание, е внимателната грижа за медицинските кадри в България.

В предаването "Здравей, България" той посочи няколко от предложенията, които левицата направи още в началото на кампанията по отношение на КОВИД-19: „Това беше внимателна оценка на ситуацията в страната, чрез множество изследвания. Това не се направи нито тогава, нито сега. Другото нещо е сериозна разяснителна кампания, както всички сили на държавата да са концентрирани върху ваксинацията", припомни той.

Проф. Михайлов се позова на проучване на световноизвестното научно списание "Лансет", според което за справяне с криза като КОВИД-19 трябват две неща. Първото е достъпът и качеството на здравеопазване да е еднакво за всички социални нива и второто е, че в съвременния свят здравните системи са толкова важни, колкото и банковите. По думите на социалиста в България тези две условия не съществуват.

„България няма условия да се справи с каквато и да е здравна криза. Това е и причината за високата смъртност у нас", каза проф. Михайлов като посочи част от предложенията на БСП: „Предлагаме стабилизиране на системата, предлагаме сериозни средства да бъдат отделени например за болниците, които отговарят за труднодостъпните региони. Вторият акцент, който трябва да се постави, е във връзка с липсата на кадри. Трябва да се обърне сериозно внимание върху възнаграждението и стимулацията на кадри, които да работят във високоотговорни и високорискови отделения", обясни той.
Във връзка с въведения "зелен сертификат" у нас Георги Михайлов обясни, че това е масова практика на останалите европейски държави, но в България той не е приложим поради ниския брой на ваксинирано население. „Ние трябва максимално бързо да ускорим ваксинацията. Възможностите са много, но това не е начинът. Не може при 20-22% ваксинирано население да има такива изисквания", коментира той.

Проф. Михайлов изрази съгласие с мнението на министър Николай Денков да бъде отложено въвеждането на "зелен сертификат" у нас с един месец и за това време да бъде направено всичко възможно да се увеличи броят на ваксинираните.

Социалистът припомни, че предложението да има безплатни тестове левицата е направила много отдавна, но досега това не е осъществено и каза какво още трябва да се направи: „Внимателно и точно преформатиране на лечебните заведения с оглед ешелониране на болните. Ясно клинично прецизиране на индикациите за прием", обясни той като добави най-важната за БСП мярка - масивна, национална разяснителна кампания за ваксините.
„Ваксинираме ли се, всички други проблеми ще отпаднат и това трябва да бъде цел на управлението, и на цялото ни общество", каза още той.

На финала проф. Георги Михайлов заяви: „Нужни са огромни усилия на обществото, на управляващите и на управляващите здравната система, за да постигнем сериозен процент на ваксиниране. За да може здравната система, която така или иначе е в лошо състояние да издържи и на следващи кризи, тя трябва да бъде променена, да бъде променено нейното финансово управление, както и трябва огромна грижа за кадрите", заключи той.