Разтоварването на кораба „Вера Су“ ще елиминира риска от замърсяване на морските води
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Октомври 2021 17:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разтоварването на кораба „Вера Су“ ще елиминира риска от замърсяване на морските води

/КРОСС/ Анализирани са резултатите от изпитване на водните проби, взети в периода от 15 до 17 октомври, след сигнал от Гранична полиция за опалесценция на повърхността на водата и силна миризма на нефтопродукти в района на кораба „Вера Су".

Извършените пробонабирания показват наличие на нефтопродукти в морските води. Басейнова дирекция „Черноморски район" незабавно е уведомила ИА "Морска администрация" и Областния управител на Област Добрич, като е издала предписания за предприемане на мерки.

На 18 и 19 октомври районът е изследван с летателен апарат - дрон, при което е констатирано петно по протежение на бреговата ивица в района на инцидента.

Наблюдението върху хода на започналата спасителната операция потвърждава, че с действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води.

Екипите за наблюдение на МОСВ продължават да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб с цел проследяване на операцията по разтоварване.