Христо Проданов: Има сектори, където държавата да е със сериозни регулации за спокойствието на хората и бизнеса
Секция: ПОЛИТИКА
21 Октомври 2021 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Христо Проданов: Има сектори, където държавата да е със сериозни регулации за спокойствието на хората и бизнеса

/КРОСС/ Очакванията за предизборната кампания на водача на кандидатската листа на „БСП за България" в 23 МИР в София - Христо Проданов, са тя да бъде борба на идеи и противопоставяне на мнения, за да могат българските граждани да вземат своя информиран избор относно това какво предлагат за тяхното бъдеще и достойно съществуване политическите партии. Проданов, обаче, изрази резерви и заяви в ефира на БСТВ: „Опасявам се, че това няма да се случи така, а ще вземе превес калната, черната кампания, която ще бъде изпълнена с компромати и това няма да е добре".

Проданов обясни, че преди започването на кампанията в БСП са били готови с мерките, ако станат политическата сила-мандатоносител, които да бъдат осъществени. Те са били широко обсъдени с работодатели, синдикати, браншови организации, за да са наясно в партията, че могат да имат една широка обществена подкрепа на предложенията си.

„Веднага със стартирането на следващото НС имаме готовност да изпълним това, което сме обещали", обяви Проданов и разясни в предаването „Актуално от деня", че от БСП имат готовност мерките и предложенията да бъдат „облечени" в законова форма. Той се надява хората да оценят разумните решения на БСП и те да вземат превес в правенето на политиката.

„Ние трябва да се срещнем с всички, които смятат, че моделът, управлявал България последните 12 години, трябва да бъде променен, за да можем да обсъдим конкретните политики", отбеляза Проданов и подчерта, че досега не е чул идеите на конкурентните партии, за разлика от които БСП е прозрачна. „За мен е интересна позицията на партиите относно въпроса със Северна Македония, въпросът със социалната криза, доходите, здравеопазването и реформата в здравната система, която виждаме, че се задъхва. Това са дългосрочни политически решения, не става само с говорене по телевизора. Трябва компетентни хора с компетентни решения за справянето с тези въпроси".

Според Христо Проданов министърът на здравеопазването д-р Кацаров не се справя, защото не могат да се прилагат мерки от днес за утре. „Трябва да има план. Винаги сме го говорили това. ГЕРБ не се справяше с кризата, по същия начин и служебният министър не се справя. Да сме ясни - не може между служебния кабинет и президента да се слага знак за равенство. Министър Кацаров се провали във ваксинационната кампания. Той не направи нищо, за да убеди българските граждани, че е полезно човек да се ваксинира, защото по този начин по-лесно преминава болестта. Министерството на здравеопазването трябва да направи една сериозна разяснителна кампания и с хора, които разбират от това".

„Трябва да говорим как да реформираме здравната система, защото днешният министър е баща на тази система - преди 25 години той беше зам.-министър, система, която очевидно не работи и която е базирана на търговията", коментира Христо Проданов и подчерта, че БСП знае как това трябва да стане.

Проданов призова да не забравяме: „Как наричаше Борисов АЕЦ „Белене"? „Гьол за шарани". Този „гьол за шарани", който можеше да произвежда евтина електроенергия. Нали той спря „Южен поток" - тръбата ни заобиколи и мина през Турция. Нали той ни пълнеше главите с диверсификацията и връзката с Гърция, която и днес не е построена. Всичките тези кризи, които ни съпътстват, не са благодарение на служебното правителство, а благодарение на некадърното грабливо и крадливо правителство на Борисов в последните 12 години".

„Дясната политика оставя всичко на пазара. Да, ние сме на свободния енергиен пазар и цените на този пазар са такива. Това е дясната политика. Ето докъде води тя. Ние не един и два пъти сме твърдели, че не всичко трябва да се оставя на пазара. Има неща в обществения живот, където държавата да има сериозни регулации, за да може и хората, и бизнеса да са по-справедливо обслужени", категоричен бе Христо Проданов и напомни, че това е политика от години на БСП.

„Един от големите проблеми на София е презастрояването", посочи водачът на листата на левицата в 23 МИР в столицата Христо Проданов на въпрос за проблемите в неговия избирателен район и допълни, че състоянието на „Топлофикация" също е проблем на прага на отоплителния сезон, дружеството на практика е в несъстоятелност и се управлява лошо от години".