Станислав Младенов: Липсата на регулаторна рамка може да забави изпълнението на Плана за възстановяване
Секция: ПОЛИТИКА
21 Октомври 2021 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станислав Младенов: Липсата на регулаторна рамка може да забави изпълнението на Плана за възстановяване

Министерски съвет трябва час по-скоро да вземе решение как ще бъде управляван ПВУ, категоричен е кандидатът за народен представител от листата на "БСП за България" в 25-и МИР

/КРОСС/ Липсата на регулаторна рамка ще забави изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. За това предупреди кандидатът за народен представител с номер 103 в листата на "БСП за България" в 25-и МИР в София Станислав Младенов, който е и експерт в Съвета по икономика в Столичната градска организация на социалистите.

"Със задачата да представи предложения за управление на Плана за възстановяване и устойчивост в момента е натоварена Дирекция "Национален фонд". По-големият проблем е, че не е ясно самият План по коя законодателна рамка ще бъде изпълняван. Защото Законът за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ) е създаден и се изпълнява във връзка с кохезионните фондове. А Планът за възстановяване и устойчивост не е такъв, той е по-скоро компенсаторен механизъм, механизъм за промяна на градежа на икономиката на пострадалите от здравната криза държави в Европа", обясни той.

Експертът на БСП - София предупреди, че към момента няма яснота как точно ще бъде изпълнен Планът за възстановяване и устойчивост на чисто регулаторно ниво. "Никой не може да каже дали ще бъдат изпълнявани разпоредбите на ЗУСЕСИФ по отношение на тръжните процедури. Не е ясно и дали разпоредбите на Постановление на Министерски съвет №160, което е свързано с провеждането на тръжни процедури по цялата хоризонтала и вертикала на разходването на средства от европейски програми, ще бъдат изпълнявани", коментира Младенов.

Той призова в най-кратки срокове Дирекция "Национален фонд" да намери решение на всички въпроси без отговор до момента, свързани с регулацията за изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Най-доброто решение е управлението му да започне по съществуващата регулация. Това ще спести много време, тъй като приемането на нов закон ще може да се случи тогава, когато има редовен кабинет. Ето това е още една причина политическите партии да бъдат отговорни и да направят всичко възможно да има управление след изборите на 14-ти ноември", коментира кандидатът за народен представител от листата на "БСП за България" в 25-ти МИР.

„Едно е сигурно - Министерски съвет трябва час по-скоро да вземе решение по темата, за да избегнем ново забавяне на изпълнението на Плана. Би било проява на разум и далновидност, ако Министерство на икономиката започне подготовката на някои от процедурите или поне на елементите, които са предварително известни. Например, секторите, които ще са допустими в тръжните процедури, са ясно дефинирани в проектните фишове и това позволява да започне работа по тях веднага. Много е важно да бъдем далновидни и да действаме умно във времето до пристигането на първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост. Така не само ще избегнем допълнително забавяне, но и ще можем да наваксаме това, което допуснахме при внасянето му в Европейската комисия", заяви Станислав Младенов.