Румен Овчаров: Мярката, с която държавата ще компенсира бизнеса, е добра и навременна
Секция: ПОЛИТИКА
21 Октомври 2021 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Овчаров: Мярката, с която държавата ще компенсира бизнеса, е добра и навременна

/КРОСС/ Небитовите потребители не са само бизнесът. Става дума за тези 600 хиляди небитови потребители, които бяха изхвърлени на свободния пазар от правителството на Бойко Борисов, каза Румен Овчаров в предаването "Лице в лице". 

"Какво ще правят на свободния пазар училища, театри, болници и т.н.?", попита той и допълни: Но тази наша борса, която се опитваме да напълним изкуствено с някаква ликвидност, доведе до тази изключително глупава постъпка. Така че мярката, която обявиха от Министерски съвет е добра, правилна и навременна. Хубаво е, че ще се вземе свръх печалбата на АЕЦ „Козлодуй", но интересно защо никой не мисли за свръх печалбите на малките дружества? Първо вземете американските централи в басейна „Марица Изток". Тези дружества имат фиксирана печалба 15%, какво се случва, когато тя стане 30%. Какво се случва с тецовете на Ковачки, с ТЕЦ Варна? КЕВР знае цената, която е определена, предвидима за всички производители. Така че може да каже сега кои имат свръх печалба. Говорим за свръх печалба, за да бъдат компенсирани тези, които се намират в най-тежко положение".

Законът дава възможност за определени намеси, КЕВР също има определени права да процедира и да поддържа равнопоставеност и сравнимост на цената, неща, които очевидно не са факт в момента, обясни Овчаров. „Вярно е, че е на ръба на закона, но може да се направи. Тази мярка, която сега се предприема е точно по чл. 21 от Закона за енергетиката".

Няма как да решават дългосрочни стратегически сектори като енергетиката, като климатичните промени с палиативни, неустойчиви решения, категоричен е Овчаров. „Белене" не само има шанс, ако искаме бъдеще като държава със стабилно електроснабдяване, ние нямаме друг шанс, освен „Белене".
Това, че се връща доверието към БСП е знак, че се връща доверието в постоянните ценности, БСП е партия, която има свои ценности, кауза, защитава идеи, в заключение каза Овчаров.