VII Конгрес на руските сънародници, живеещи в чужбина
Секция: Русия
22 Октомври 2021 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
VII Конгрес на руските сънародници, живеещи в чужбина

/КРОСС/ На 15-16 октомври Москва беше домакин на VII Световен конгрес на руските сънародници, живеещи в чужбина, „Русия и сънародници в променящ се свят".

Във форума взеха участие около 400 лидери и активисти на обществени сдружения на сънародници от 102 държави, представители на федералната, законодателната и изпълнителната власт, органи на съставните образувания на Руската федерация, руски фондации и неправителствени организации.

Делегати от България тази година бяха: Марина Дадикозян, Егор Глазунов, Виктория Богданска, Лариса Димитрова и Мария Станчева.

Конгресът беше открит от министъра на външните работи и председател на Правителствената комисия по въпросите на сънародниците в чужбина на Руската Федерация Сергей Викторович Лавров. Той прочете обръщението на руския президент Владимир Владимирович Путин и лично се обърна към делегатите на форума.

 

В своето послание държавният глава отбеляза, че тазгодишният конгрес е от особено значение, той се провежда след въвеждането на разпоредба в Конституцията на Руската федерация за защита правата на сънародниците и за запазване на общоруската култура и идентичност. Русия ще продължи да предоставя на руските си сънародници цялата възможна помощ и подкрепа.

На свой ред Лавров подчерта, че руската диаспора има значителен принос в подкрепата на руския език, популяризирането на постиженията на руската култура и руското образование, разпространението на обективна представа за Русия и нашите традиционни ценности.

 

Към участниците във форума бяха изпратени поздравления от председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентин Матвиенко, Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. На конгреса се изказаха и зам.-председателят на Съвета на федерацията и Федеративното събрание на Руската федерация Константин Косачев, председателят на Комитета на Държавната дума и Федеративното събрание на Русия по международни въпроси Леонид Слуцки, председателят на Комитета на Държавната Дума на Федеративното събрание на Русия по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците Леонид Калашников, ръководителят на Россотрудничество Евгений Примаков, главният редактор на RT Маргарита Симонян и др.