Проф. Радостина Александрова: Моноклоналните антитела са сбъдната мечта на поколения учени
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2021 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Радостина Александрова: Моноклоналните антитела са сбъдната мечта на поколения учени

/КРОСС/ Моноклоналните антитела са една сбъдната мечта на много поколения учени. Това каза проф. Радостина Александрова в предаването „Още от деня". „Това е вълшебен куршум, с който можем да се прицелим и да уцелим една конкретна структура. Те буквално неутрализират вируса, пречат му да влязат и да инфектират клетката. Те са създадени в лабораторни условия. Те се използват не само при КОВИД-19. За тях се зашумя в края на миналата година, когато се разболя Тръмп, той беше лекуван с точно такава комбинация на моноклонални антитела".

Става дума за комбинация от две антитела, защото всяко едно от тях разпознава различен участък от белтъка на вируса, обясни проф. Александрова. „Този регенерон получи разрешение за спешна употреба от Американската агенция по лекарства и идеята беше, че той може да се прилага при хора, инфектирани с коронавирус, но които не са в тежко състояние, но имат повишен риск от това да се стигне до тежко протичане на болестта".

Това е доста скъпа терапия, ако ваксините струват например 24 долара, то тази терапия може да надхвърли 2000 долара, допълни Александрова. „И второ, става дума за биологичен препарат, чието производство е много специфично и има голям недостиг на такива моноклонални антитела. Тези продукти се произвеждат на строго определени места. Този препарат влезе и в Европа още през февруари тази година."

В момента този препарат, след като има разрешение за спешна употреба, в момента е подадено заявление за пълно одобрение, разказа Александрова. „Друга възможност за приложението му е когато човек е в критично състояние и не може да образува антитела, включително идеята е да се прилага и за профилактика, т.е. когато човек е бил в контакт със заразен".

Трябва да отбележа обаче, че на практика ваксините дават много по-голяма защита и по-голяма възможност, категорична е Александрова. „В Румъния, която е в много тежка ситуация в момента и тя отправи помощ за страните от ЕС да им бъде помогнато с такива моноклонални антитела за пациенти, които са в много тежко състояние. По отношение препарата на „Мерц" това е един препарат, който не е нов, случайно е установено, че е ефективен срещу коронавируси през 2015 г. Той прилича донякъде и на ремдесивира."