Днес ще е най-топлият ден на тазгодишното „сиромашко" лято
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2021 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес ще е най-топлият ден на тазгодишното „сиромашко" лято

/КРОСС/ Посрещаме най-топлия ден на тазгодишното „сиромашко" лято. В часовете до обяд в котловините и около водоемите ще има мъгла, по-гъста в Югоизточна България. Следобед обаче термометрите ще показват между 18 и 23 градуса, за София - около 19 градуса. В хода на деня от северозапад ще се появят облаци - предвестник на наближаващ студен фронт, но валежи в не се очакват. В планините е време за туризъм. Слънцето в петък навсякъде ще взима превес, а температурите в топлата част на денонощието ще се колебаят в интервала от 9 градуса по високите части до 16 в ниските планински масиви.

Почивните дни ще отбележат края на „сиромашкото" лято. Над Балканите ще премине студен атмосферен фронт с по-силни пориви на вятъра и валежи, които ще започнат в събота в ранния следобед в Северозападна България. Постепенно в хода на уикенда ще превали на много места в страната, по-обилно в централните и източните райони. Температурите ще се понижат осезаемо от неделя нататък. Следващата седмица ще започне с прохладно време. Сутрините на много места ще са мъгливи. Слънцето ще се показва, но дневните температури няма да надвишават 15-16 градуса.

Последните дни на октомври времето ще се определя от антициклон с предпоставки за сутрешни мъгли, които в някои части на страната ще са гъсти и продължителни. В градските райони с интензивен трафик и селищата с преобладаващо отопление на твърдо гориво ще има условия за натрупване на замърсители в ниските слоеве на атмосферата. Стойностите на фините прахови частици ще са около и над праговите норми.