Разногласия между евролидерите заради кризата с цената на енергията
Секция: СВЯТ
22 Октомври 2021 08:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разногласия между евролидерите заради кризата с цената на енергията

/КРОСС/ Разногласия между лидерите на Евросъюза заради кризата с цената на енергията. На срещата в Брюксел част от държавите настояха да бъдат направени сериозни промени в начина, по който Европа купува горива.
Испания, Италия и Гърция искат целият блок да договаря обща сделка с доставчиците. Други, сред които Германия и Нидерландия, неодобряват пазарът да се променя генерално заради една краткосрочна криза.

Във финалното си изявление, 27-те приканиха страните-членки да използват набора от мерки, които им изпрати Европейската комисия. Те са базирани на намаляване на данъците върху горивата и държавни субсидии за най-нуждаещите се хора. Брюксел насрочи и извънредна среща на енергийните министри за договаряне на още мерки.

„Повишението на цените не е само в Испания, а в цяла Европа. Затова искаме общ европейски отговор. Първо - да обсъдим как се формира цената на тока изобщо, защото в момента тя се изкривява от цената на газа. Второ - искаме да се направи всичко възможно газа да се купува с обща сделка, което значително ще повиши тежестта на 27-те в преговорите с други страни. Трето - да се разгледа детайлно ролята на спекулантите, които търгуват с квотите на вредни емисии", заяви премиерът на Испания Педро Санчес.

„Аз не съм против да договаряме заедно сделката за газа, но ситуацията е много различна в отделните европейски държави. Испания е специален случай, защото се намира на, един вид, енергиен остров. Белгия например е много по-свързана с различни енергийни мрежи", каза премиерът на Белгия Александер Де Кро.