Христо Мутафчиев: Изискването за зелен сертификат е прибързано и обърква театрите
Секция: Интервюта
22 Октомври 2021 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Мутафчиев: Изискването за зелен сертификат е прибързано и обърква театрите

/КРОСС/ Зелени сертификати в културата и изкуството? Как се отразява наредбата на Министерство на здравеопазването на театрите у нас?

Темата коментира в "Нашият ден" Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

"Смятам, че изискването за наличие на зелен сертификат е прибързано. Прибързани са действията на Министерство на здравеопазването и въвеждането на тези зелени сертификати от днес за утре.

Има много недомислени действия в заповедта и голяма част от колегите в страната са объркани."

Ваксиниране при театралните творци

"Около 45-50% от българските творци са ваксинирани. Но в момента с този зелен сертификат много се объркват плановете на театралните спектакли, защото има спектакли, които са продадени за месеци напред. И заради неналичието на зелен сертификат голяма част от хората искат да връщат билетите си и да си вземат парите. Това става все по-объркващо за театрите.

Има много чисто технически неясноти - кой и как проверява зелените сертификати - на входа или вътре в залата. Защото, ако на входа разпоредителите проверяват само наличието на зелен сертификат, но не могат да удостоверят истинността му, какъв е смисълът?! Всеки може да влезе с чужд сертификат.

Логично е държавата да компенсира невъзможността да влезе публика. От страна на Министерство на културата досега не съм очаквал никаква реакция и в момента не очаквам. Няма дори най-минимална реакция, дори като тази министърът на културата да излезе и да успокои всички браншове и изкуства, за които е отговорен, че се мисли за някакво проектиране на някакво общи действия от страна на Министерство на културата с Министерство на здравеопазването."

Възможни решения

"Възможните действия са с диалог, но до момента диалог няма. На този етап ще съблюдаваме мерките дотолкова, доколкото са ни ги спуснали преди време - за маски в театралните зали, за дезинфектанти, сиви лампи, които да чистят пространствата, за оглеждане на въздуховодите, така че да въвеждат външен въздух и наистина да са съобразени с изискванията.

Въпрос на личен избор за всеки е дали ще се ваксинира или не. Хората, които имат антитела, е препоръчително да си ги проверяват през два или три месеца.

Това е най-важно в момента - личната хигиена и отговорност на всеки едни от нас към публика и към партньори на сцената.

На този етап ще настоявам да работим на 100% дори със зелени сертификати в театрите, там където се допускат. Защото имаше една заповед, която ни свали на 50%, после имаше на 30%. Сега ще настоявам да работим вече на 100% капацитет на заетост."