Алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на българска художничка с албански корени Лика Янко
Секция: КУЛТУРА
22 Октомври 2021 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на  българска художничка с албански корени Лика Янко

/КРОСС/ От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на Република България проф. Велислав Минеков, кметът на град Белш, Ариф Тафани, както и албанската зам.-министърка на културата, д-р Мери Кумбе.

В словото си по време на откриването министър Минеков изтъкна своята убеденост, че така, както улиците и алеите в парковете са сред най-важните артерии на един град, които свързват хората в него, вярва, че Лика Янко ще продължи да свързва България и Албания, нашите две приятелски страни, предоставяйки ни нови възможности за срещи в изкуството.

Лика Янко е родена в София като Евангелия Грабова, а съдбата на нейните родители е неразривно свързана с Албания. Животът на Лика Янко е пълен с много премеждия и трудности, преди критиката да започне да пише за нея като за „Пикасо в рокля". Творбите й са повлияни както от френските художници и от ван Гог, така и от духовните пространства на България и Албания. „За мен е чест да присъствам на именуването на централната алея в градския парк на Белш на емблематичната и космополитна Лика Янко. Връзката между българите и албанците не е от вчера, а искреното приятелство между народите ни датира вероятно от преди сключените официални дипломатически договори между държавите ни. Вярвам, че личността на Лика Янко е още едно потвърждение за това", изтъкна министър Минеков в словото си. Той благодари на екипите на кметството на град Белш и на посолството ни в албанската столица, като изрази надежда, че настоящото събитие е още един повод за активизирането на двустранните ни отношения в областта на културата.

Малко по-рано днес министър Минеков присъства и на официалното закриване на проекта за изграждане на улично LED-осветление „All-in One Solar LED Street Lights", финансиран от Република България в рамките на Официалната помощ за развитие. Министър Минеков преряза лентата на обекта заедно с кмета на град Белш Ариф Тафани и в присъствието на зам.-министъра на културата на Албания д-р Мери Кумбе, посланика ни в Тирана Момчил Райчевски, почетния консул на Република България г-н Селим Ходжа и екипа на посолството ни в Тирана.

В програмата на българската делегация в Албания, водена от министър Минеков, е включена и среща в посолството ни в късния следобед с председатели на български дружества и членове на българската общност в Албания.