Започна процесът срещу Матео Салвини за блокиране на мигранти
Секция: СВЯТ
23 Октомври 2021 14:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна процесът срещу Матео Салвини за блокиране на мигранти

/КРОСС/ Бившият министър на вътрешните работи на Италия и лидер на крайната десница Матео Салвини бе изправен пред съда в събота за това, че незаконно е блокирал слизането на 147 спасени мигранти от спасителен кораб и ги е държал в ужасни условия.

Салвини присъства на откриването на изслушването в сицилианския град Палермо, което се състоя месец след като беше отложено.

Очакваше се изслушването да има предимно процедурен характер, като съдия Роберто Мургия трябваше да вземе решение относно допустимостта на списъците със свидетели, поискани от двете страни.

Салвини, лидерът на крайнодясната партия „Лига", който е известен с политиката „италианците на първо място", е обвинен в отвличане и злоупотреба със служебно положение за това, че е използвал позицията си на вътрешен министър, за да задържи 147-те мигранти в морето през август 2019 г.

48-годишният политик заяви, че решението не е взето само от него, а е съгласувано с правителството, включително от тогавашния премиер Джузепе Конте.

Прокурорите поискаха в списъка на свидетелите да бъдат включени Конте, както и настоящият министър на вътрешните работи на Италия Лучана Ламорджезе и министърът на външните работи Луиджи Ди Майо.

Салвини публикува в Туитър своя снимка в съдебната зала, на която е застанал пред една от килиите, използвани за някои от обвиняемите.

„Това е съдебната зала на затвора в Палермо. Започва процесът, желан от левицата и от феновете на нелегалната имиграция: колко ще струва на италианските граждани?", написа той в Туитър.

Извън съдебната зала основателят и директор на испанската благотворителна организация „Отворени ръце", която оперира със спасителния кораб, заяви, че процесът не е политически мотивиран.

„Спасяването на хора не е престъпление, а задължение не само на капитаните, но и на цялата държава", заяви Оскар Кампс пред журналисти.

Началото на съдебния е поставено в момент, когато 406 мигранти, спасени при различни операции край бреговете на Либия от германския благотворителен кораб Sea Watch 3, пристигнаха в сицилианското пристанище Поцало, за да бъдат разтоварени.

В случая от 2019 г. мигрантите най-накрая получиха разрешение да напуснат плавателния съд след шест дни, след разпореждане на прокуратурата. Последвалата проверка на борда разкрива сериозна пренаселеност и ужасни санитарни условия.

Салвини твърдо се защити, като заяви, че защитава страната с политиката си на „затворени пристанища", която имаше за цел да спре хората, опитващи се да преминат опасния средиземноморски път до Италия.

Миналата година Сенатът на Италия гласува за отнемане на депутатския имунитет на Салвини, с което проправи пътя за съдебния процес.

Лигата на Салвини заема твърда позиция по отношение на мигрантите, твърдейки, че Италия носи несправедливо бреме като първа точка за влизане в Европа за пристигащите от Северна Африка.