МРРБ: Има риск цялата обществена поръчка за тунела под Шипка да бъде провалена
Секция: ПОЛИТИКА
23 Октомври 2021 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МРРБ: Има риск цялата обществена поръчка за тунела под Шипка да бъде провалена Това ще се случи, ако до три месеца след възлагане на строителството по проекта няма финансиране

/КРОСС/ Във връзка с изказвания, цитирани в средствата за масово осведомяване, на кандидата за народен представител от Коалиция ГЕРБ-СДС Томислав Дончев, относно строителството на тунела под Шипка и внушенията за забавени процедури, пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави следното уточнение:

В рамките на 46-тото Народно събрание, по време на редовен Парламентарен контрол, състоял се на 06.08.2021 г., министър арх. Виолета Комитова е отговаряла на въпрос на народните представители тогава - Томислав Дончев и Николай Нанков, относно процедурата за проектиране и строителство на обект: „Обход на град Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка.

Видно от стенограмата на НС, тогава Томислав Дончев не е имал същите въжделения, както сега в предизборната кампания, и се е съгласил с отговора на министър Комитова без забележки.

Обръщаме внимание, че изборът на класираната на първо място компания бе обжалван от друга фирма, участничка в процедурата, в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Решението на Комисията, което е отпреди няколко дни, е обжалвано от жалителя във Върховния административен съд, който трябва да се произнесе в законосъобразния срок.

За да направи това изявление преди дни в социалните мрежи, изглежда г-н Дончев е забравил една много важна подробност: че ако до три месеца след възлагане на строителството този проект няма финансиране, има огромен риск цялата обществена поръчка за тунела под Шипка да отиде в нищото и всичко започва отначало. Това ли иска г-н Дончев?

Пълният текст от стенограмата с участието на министър Комитова в парламентарния контрол на 6 август 2021 г. е поместен на следния адрес: https://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/55/ID/10572