Ароматизаторът за въздух може да бъде много опасен за здравето
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Октомври 2021 14:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ароматизаторът за въздух може да бъде много опасен за здравето

/КРОСС/ Във всеки дом се използва освежител за въздух. Преди той се използваше само в тоалетната, но сега мнозина монтират автоматични дозатори в коридора, хола и дори в спалнята. Апартаментът мирише добре, но е нездравословен! Сместа пропан-бутан е част от освежителите за въздух и колите се зареждат с нея. Каква е опасността за човек?

Освежителят за въздух може да причини пожар! Експертите казват, че в някои аерозоли има толкова много пропан - бутан, че кенчето може лесно да експлодира, ако стаята е гореща. Тези освежители съдържат същия газ, който се използва в конвенционалните кутии за преносими горелки. Експерти предупреждават, че освежителят се счита за безопасен, ако сместа пропан-бутан е не повече от 30%.

Ако изпръскате половината от тази опаковка в затворено помещение, тогава сместа пропан-бутан ще измести въздуха. При продължителен престой в такава затворена стая, в тоалетната или в банята може да възникне недостиг на кислород. Но, разбира се, никой не използва освежител в такива количества. Но пропан бутанът не е единствената опасност. Съвременните освежители включват формалдехид, натриев нитрит, етанол, фталати, ацетон и бензен. Всички тези компоненти са отровни. Те могат да причинят обриви, пристъпи на кашлица и дори смърт! Има различни реакции. Започва главоболие: изглежда, че всичко е наред. Но на човека започва да му се гади, след което може дори да загуби съзнание.

По закон производителите на аерозоли трябва да предупредят купувачите за токсичността на своите продукти - поставят специална маркировка на всеки освежител. Най -ниският показател за опасност е за аерозолите от четвърти клас. Друг важен момент, който производителите трябва да предписват върху опаковката, е минималната площ на помещението, в която можете да използвате определен аромат. Вярно е, че не всеки прави това. Има минимални стандарти за вентилация на помещението, плюс кубическият метър въздух, в който се използва освежителя.

За сравнение - размерът на стандартна тоалетна или баня в обикновен апартамент не надвишава пет квадратни метра! Оказва се, че е невъзможно да се използват такива аерозоли в тези помещения. Качественият освежител за въздух трябва да е безопасен, да се пръска добре и да маскира неприятните миризми. Справят ли се всички аерозоли с това? За експеримент купихме четири проби: евтина, средна ценова категория и скъпа. И на първо място, ние внимателно проучихме техния състав. В първата проба е открит натриев нитрит. Освен това производителят не е посочил количеството на опасния компонент. В малки дози това вещество е безопасно, но когато се надвиши допустимата концентрация, вече настъпва сериозен токсичен ефект. А във високи концентрации може да причини и смърт.

Втората проба също изглежда опасна за експертите. Производителят не е посочил кои консерванти са включени в аерозола. Опаковката е пълна с повече газ, отколкото трябва. Този освежител ще се изчерпи много бързо. Освен това може да експлодира в жегата! Най -сигурният състав се оказва със скъпата проба. Ако се използва правилно, не трябва да навреди на вашето здраве.