Какво ядат космонавтите: 3Д стекове, водорасли и насекоми
Секция: Наука
23 Октомври 2021 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво ядат космонавтите: 3Д стекове, водорасли и насекоми

/КРОСС/ НАСА избра 18 компании да продължат да разработват космическа храна за астронавтите на дългосрочните мисии до Марс и други планети, като сред победителите са производители на стекове от 3Д принтери и на продукти, съдържащи гъбички, протеини от насекоми и водорасли, съобщи агенция ЮПИ, цитирана от dir.bg. Американската космическа агенция обяви, че конкурсът "Дийп спейс фууд челиндж" (Deep Space Food Challenge) e жизненоважен за опазване на здравето и доброто настроение и форма на астронавтите в периодите на дълга изолация.

НАСА обяви миналата седмица, че повече от десет организации ще получат по 25 000 долара грант, за да продължат да разработват космически храни и продукти. Близо десет служители на НАСА с опит в производството на храни и космически полети оценяват предложенията на над сто участници в конкурса, каза Ралф Фрича, старши мениджър в НАСА. Сред победителите е стек от 3Д принтер, предложен от консорциум "Мишън:Спейс фууд" от Калифорния.

Една от компаниите в него е "Алеф фарм", принтирала успешно стек през февруари тази година. В надзорния съвет на фирмата са холивудската звезда Леонардо ди Каприо и оттеглилата се астронавтка Карън Найбърг. Компания "Астра гастронъми" от Сан Франциско пък възнамерява да отглежда и дехидратира бързорастящи микроводорасли, с които да произвежда хрупкави хапки с ядки. Производителят "Дийп спейс етномокалчър" от Самървил, Масачузетс ще използва клетки от тъкани на насекоми, за да култивира тъкани, за да може крайният хранителен продукт да съдържа протеини и мазнини от клетки на насекоми.