Румъния затяга мерките заради увеличение на случаите на КОВИД-19
Секция: СВЯТ
23 Октомври 2021 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румъния затяга мерките заради увеличение на случаите на КОВИД-19

/КРОСС/ Румъния затяга от понеделник противоепидемичните мерки на фона на увеличение на новите случаи на КОВИД-19 и на смъртните случаи от заболяването, съобщава Ройтерс.

Правителството обяви, че отново влиза в сила вечерен час. За достъп до повечето обществени пространства ще бъде задължително представянето на здравен пропуск, а учениците ще излязат в двуседмична ваканция.

Мерките разширяват ограниченията, които вече бяха наложени в градовете с висока заболеваемост. Новите рестрикции бяха одобрени от временното правителство късно в петък, предава БТА. Този месец Румъния регистрира рекорден брой нови и смъртни случаи от КОВИД-19, а здравната система достигна точка на пречупване. Страната е на второ място в ЕС по най-нисък процент на ваксинация.

"Положението е катастрофално", заяви вчера заместник вътрешният министър Раед Арафат. "Други страни преминаха през това, когато нямаше на разположение оръжие, а именно ваксина", отбеляза той. "Озовахме се в тази ситуация, при положение че има ваксина, защото мнозинството от нас не желае да се ваксинира. Тази ситуация можеше да бъде избегната", посочи Раед Арафат.

Новите противоепидемични мерки ще бъдат в сила за срок от 30 дни и включват ограничение на придвижването след 22,00 ч. и затваряне на магазини и ресторанти в 21,00 ч. Само ваксинираните хора и тези, които са се възстановили от болестта, ще имат достъп до повечето несъществени обществени пространства. Достъпът до магазини и аптеки не е ограничен. Църковните служби също ще могат да се посещават без здравен пропуск. Носенето на предпазна маска на обществено пространство отново става задължително от понеделник, а сватбите и други частни празненства ще бъдат забранени.

Правителството призова работодателите да изпратят половината от служителите си на работа от вкъщи. Малко над една трета от пълнолетното население на Румъния е напълно ваксинирано срещу КОВИД-19 на фона на недоверие към държавните институции и кампании по дезинформация, отбелязва Ройтерс. Тази седмица имунизационната кампания набра скорост, след като хората очевидно реагираха на драматичната картина на препълнени болници и умиращи хора.

В петък над 86 000 души получиха първа доза от ваксината, което е рекорден брой за едно денонощие в Румъния, посочва агенцията.

-