Вирусолог препоръча поставянето на трета доза ваксина срещу COVID-19 за всички със слаба имунна система
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2021 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вирусолог препоръча поставянето на трета доза ваксина срещу COVID-19 за всички със слаба имунна система

/КРОСС/ "Само за наличие на антитела не се издава сертификат в Европа", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Nova News вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Според нея зелените сертификати са доказали, че работят в цяла Европа, но у нас все още има много хора, жертви на дезинформацията.

"Трябва да сме добре информирани и отговорни. Само ваксините дават гаранция за скритите опасности, които има от вируса COVID-19", добави тя.

Специалистът разясни, че наличието на антитела при преболедуване не дават пълна сигурност, а в най-голяма безопасност са преболедували и ваксинираните, като препоръката е имунизацията да се случи между три и шест месеца след преболедуването, макар и това да не е императивно.

Относно смърт на пациенти, въпреки преболедуване и ваксинация, проф. Александрова заяви, че почти всички са имали сериозни придружаващи заболявания. Тя припомни, че се препоръчва трета доза за всички с отслабена имунна система именно поради тази причина.

За третата доза проф. Радостина Александрова каза, че вече е дадена зелена светлина да се смесват ваксините, ако първата и втората са били различни от Moderna или Janssen.