Приключи второто пленарно заседание на конференцията за бъдещето на Европа
Секция: СВЯТ
24 Октомври 2021 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приключи второто пленарно заседание на конференцията за бъдещето на Европа

/КРОСС/ Вчера - 23 октомври, в Страсбург, Франция, приключи второто пленарно заседание на европейската конференция за бъдещето на Европа, на която беше обсъден приносът на гражданите, получен от различните части на ЕС.

80-те представители на европейските граждански панели заеха местата си като членове на пленарната сесия и дискусиите се съсредоточиха върху приноса на гражданите от:
• европейските граждански панели (първи впечатления, записи на заседанията, подтеми);
• националните граждански панели и прояви (доклад, изнесен от представители на националните граждански панели);
• Среща на европейската младеж - EYE 2021 (20-те идеи, събрали най-много привърженици, бяха изложени от представители на EYE 2021);
• втори междинен доклад от многоезичната цифрова платформа.
Конференцията за бъдещето на Европа е безпрецедентно, отворено, приобщаващо и демократично събитие със своята многоезична цифрова платформа, на която всички европейци са приканени да изразят мнението си за общото ни бъдеще в различни области.

Съпредседателите на Конференцията направиха изявления относно събитието в Страсбург.

Ги Верхофстад (Европейски парламент) заяви: „Ентусиазмът в гражданските панели е голям, очакванията са високи, формулата работи. На пленарното заседание трябва да се намерят отговори на повдигнатите въпроси под формата на общо виждане за бъдещето на Европа и конкретни начини за реформа за Европейския съюз. Политиките на ЕС трябва да отговорят подобаващо."

Гашпер Довжан (Председателство на Съвета на ЕС) коментира: "Десетки хиляди граждани продължават да обсъждат бъдещето на Европа в рамките на европейски и национални панели и събития, както и на платформата. На пленарната сесия те ще обсъждат и ще представят своите препоръки в областите, които са най-важни за тях, без предварително определен резултат. Това е първата пленарна сесия по време на Словенското председателство на Съвета и за нас беше голямо удоволствие да приветстваме представители на нашите партньори от Западните Балкани като ключови заинтересовани страни, с които споделяме отговорността за бъдещето на ЕС."

Дубравка Шуица (заместник-председател на Европейската комисия) заяви: „Това е исторически момент, в който за първи път гражданите участват в дебати наравно с избраните от тях представители на всички равнища. Привличането на гражданите в основата на формирането на европейската политика ще укрепи нашите представителни демокрации по пътя към общото ни бъдеще."

Аудио-визуално покритие

Материалите за събитието са достъпни на EbS, като всички видео-, аудио- и фотоматериали (включително редактиран видеоклип) могат да бъдат изтеглени от Мултимедийния център на Парламента. Наличен е и запис на пресконференцията с тримата съпредседатели.
Какви ще се следващите стъпки
Следващата пленарна сесия на Конференцията ще се проведе на 17-18 декември. Междувременно ще продължи събирането на мненията на гражданите във връзка с Конференцията. Това ще стане чрез:
• европейските граждански панели ще заседават онлайн през ноември, като първите два от тях ще оформят своите препоръки и ще ги представят на пленарно заседание през декември;
• многоезичната цифрова платформа остава на разположение за идеи и прояви на гражданите - те ще бъдат представени в третия доклад, който ще излезе през декември. Идеите и проявите на гражданите ще бъдат включени в последните сесии на европейските граждански панели и в предстоящите пленарни заседания на Конференцията;
• национални панели и прояви, които все още текат в държавите членки.

Пленарната сесия беше подготвена от работните групи, които проведоха учредителните си заседания в петък.
Пленарният състав на Конференцията включва 108 представители на Европейския парламент, 54 на Съвета (по двама от всяка държава членка), трима на Европейската комисия, както и 108 представители на всички национални парламенти, участващи на равни начала, и граждани (108). Като част от компонента „граждани" в разискванията участват представители на европейските граждански панели (80), участници в национални прояви или национални граждански панели (27 или по един от всяка държава членка) и председателят на Европейския младежки форум.

Освен това участват представители на Комитета на регионите и на Европейския икономически и социален комитет (18 от всеки един от тях), представители на изборни длъжности от регионалните и местните власти (6 от всеки един от тях), както и представители на социалните партньори (12) и на гражданското общество (8).

Относно дискусионните панели и многоезичната цифрова платформа

Многоезичната цифрова платформа събра 8 600 идеи и 14 900 коментара от над 31 000 участници. Четирите европейски граждански панела проведоха първите си сесии, като събраха около 800 граждани от целия ЕС. Проведени бяха и над 3 180 други събития в целия Европейски съюз, които събраха над 140 000 участници.