Стотици фалшиви сертификати за ваксини са били произведени в Мюнхен
Секция: СВЯТ
24 Октомври 2021 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стотици фалшиви сертификати за ваксини са били произведени в Мюнхен

/КРОСС/ Стотици фалшиви QR кодове за германския дигитален сертификат за ваксинация срещу COVID-19 се предполага, че са били създадени от служител в аптека в Мюнхен и от негов съучастник и са били продадени онлайн, съобщи БТА като се позова на ДПА.

Властите са претърсили аптеката в Мюнхен и няколко жилища в петък. Жена и още един заподозрян са били задържани, съобщиха в събота следователи от Баварското централно бюро за борба с измамите и корупцията в системата на здравеопазването (ZKG).

Твърди се, че фалшивите кодове са били пуснати в продажба в германоезичен онлайн форум за киберпрестъпления от средата на август. Напоследък цената, на която купувачите можели да си купят дигитален сертификат, без да са ваксинирани, е била 350 евро.

Смята се, че само през октомври фалшификаторите са издали повече от 500 сертификата.

По време на обиските властите са конфискували почти 100 хиляди евро в брой и в криптовалути. Един фалшив сертификат е открит в друга страна-членка на ЕС, но се смята, че вероятно много от сертификатите циркулират в Германия.

Не е възможно да се установят имената на купувачите, твърдят официални представители. Засега не е известно дали фалшивите сертификати могат да бъдат изтрити или анулирани по друг начин.

Твърди се, че фалшификаторите са използвали IT инфраструктурата на аптеката в Мюнхен. Самият фармацевт не е заподозрян за участие в схемата, казват следователите.