Въвеждат полицейски час в Румъния
Секция: СВЯТ
24 Октомври 2021 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въвеждат полицейски час в Румъния

/КРОСС/ Румънското правителство от понеделник връща полицейския час през нощта и задължителните зелени сертификати за повечето обществени места. Училищата ще бъдат затворени за две седмици, съобщи БГНЕС.

В Румъния бяха отчетени рекорден брой зарази и смъртни случаи от Covid-19 този месец, а болничната система е пред прага на колапс. Новите мерки ще бъдат в сила за 30 дни и предвижда още ограничаване на движението на хората след 10 часа вечерта, затварят се магазини и ресторанти след 9 вечерта.

Само имунизираните и тези, които са преболедували ще имат достъп да публични затворени пространства. Изключение се прави за хранителните магазини, аптеките и религиозни храмове. От понеделник става задължително и носенето на маски на открито, забраняват се сватби и други частни събития. Работодателите трябва да изпратят половината от служителите си да работят дистанционно.

Едва една трета от възрастното население на Румъния е ваксинирано, а недоверието в държавните институции и дезинформационните кампании са в пик. Тази седмица все пак беше отчетен ръст на ваксинациите - резултат от драматичните кадри по новините на препълнени болници и умиращи хора. Вчера са извършени 86 000 имунизации с първа доза - рекорд за един ден.

Припомняме, че и в България са въведени нови противоепидемични меки от 21 октомври. Вече посещението на закрити обществени места се случва със "селен сертификат", като изключение се прави за обекти до 300 кв.м., хранителни магазини, аптеки. Служебният министър Стойчо Кацаров обаче заговори и за пълен локдаун у нас, ако мерките не сработят. "Може да се наложи да лекуваме българи в чужбина, защото няма място тук. Ако мерките не сработят в следващите 10 дни, то ще има пълен локдаун, призна той", призна преди дни той.