Задържаха един от най-влиятелните наркобарони
Секция: СВЯТ
24 Октомври 2021 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задържаха един от най-влиятелните наркобарони

/КРОСС/ В Колумбия е задържан един от най-влиятелните наркобарони Даиро Антонио Усуга, известен и с прозвищата Отониел, Маурисио и Мао, съобщи Дойче веле.

Той е смятан за шеф на на-голямата криминална организация в страната Clan del Golfo, която контролира около 50% от доставките на колумбийски кокаин. В спецоперацията по залавянето му в провинция Антиокия са участвали 500 полицаи и 22 хеликоптера. Един полицейски служител е загинал.

"Това е най-значителният удар срещу търговията с наркотици в нашата страна през това столетие", заяви президентът на Колумбия Иван Дуке във видеообръщение. По думите му, задържането на Усуга е сравнимо единствено със залавянето на знаменития наркобарон Пабло Ескобар.

50-годишният Усуга е участвал в бойни действия срещу правителството на страната на ляво-радикалната групировка "Армия за национално освобождение" (ELN), а след това е преминал в дясно-радикалната паравоенна групировка "Обединени сили за самоотбрана на Колумбия" (AUC) бивши нейни членове сега са гръбнакът на Clan del Golfo, където влизат между 1200 и 1800 души. САЩ предложиха награда от 5 милиона долара за информация за местонахождението на колумбийския наркобарон, а колумбийските власти добавиха още 800 хиляди долара към тази сума.

Освен в търговия с наркотици Усуга е обвинен в убийства на полицаи, сексуално насилие над деца и вербуване на непълнолетни за криминална организация. Clan del Golfo си сътрудничи с най-големия мексикански наркокартел Sinaloa.