БСП - София: Фермата за ларви няма място в село Лозен
Секция: ПОЛИТИКА
24 Октомври 2021 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП - София: Фермата за ларви няма място в село Лозен

/КРОСС/ "Планираната ферма за ларви няма място в село Лозен. Недопустимо е производство, което генерира силна и неприятна миризма, да бъде ситуирано в селото без да е направено обществено обсъждане и без предварителна оценка на риска".

Това заяви общинският съветник от БСП в СОС Иван Пешев.

Той заедно с председателят на БСП - Панчарево Еньо Савов се включиха в протест на жителите на Лозен срещу преместването на фермата за производство на ларви от град Елин Пелин в софийското село. Социалистите подкрепиха гражданите в справедливото им недоволство.

Жителите на село Лозен настояват дейността на фирмата да бъде приравнена към тази на екарисаж и да бъде далече от населени места.

„Производственият процес и съпътстващото го отделяне на неприятни миризми на мърша и фекалии не бива да бъдат в близост до селото и на метри от търговски обекти и заведения за хранене", счита Еньо Савов.

„Ще настояваме за бърза реакция от страна на заместник-кмета по екология на Столична община и проверка дали са спазени всички процедури и изисквания за изграждането на такъв производствен обект ", категоричен е Иван Пешев.

По думите му народните представители от „БСП за България" в 47-ото Народно събрание избрани от София ще инициират законодателни промени, които да гарантират, че подобни производства ще бъдат изграждани далече от населени места и след щателна оценка на екологичното въздействие върху околното среда и стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми.

Фермата за ларви на „Насекомо" АД доскоро функционираше в Елин Пелин и постоянно беше обект на протести и недоволство от местните жители. В резултат на общественото напрежение е взето решение за преместване на производството.