Жена се оказа длъжник на "Топлофикация София", без никога да е живяла в столицата
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Октомври 2021 17:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жена се оказа длъжник на "Топлофикация София", без никога да е живяла в столицата

/КРОСС/ Жена се оказа длъжник на "Топлофикация София", без никога да е живяла в столицата и без да притежава имот на въпросния адрес. Абсурдът става пълен, когато съдия-изпълнител запорирал сметките й и теглил от спестяванията на потърпевшата.

С тази ситуация се бори Цанка Димитрова от Русе, вече цели 6 години. Въпреки че още през 2015 година от "Топлофикация" признават, че е станала техническа грешка.

През 2015 година Цанка Димитрова за първи път получава съдебно известие, че дължи на "Топлофикация София" 2300 лева за неплатени сметки заедно с още трима души. Периодът е 2013-2014 година, а по това време тя даже живее в чужбина.

"Внезапно ми се наложи да се прибера в България и научавам, че аз съм длъжник на "Топлофикация София", където аз никога не съм живяла, никога не съм имала адрес, никога не съм имала квартира. Абсолютно никога, нищо не съм имала в София като имот", заяви Цанка Димитрова.

Подава възражение в Софийския районен съд. Софийска районна прокуратура прави собствено разследване и се произнася, че има злоупотреба с личните й данни, информира БНТ.

"Извършили са разпити или справки с наистина живущите на този адрес и с тогавашния юрисконсулт на "Топлофикация". И двете страни казват, че аз никога не съм живяла на този адрес. Но, има едно но. Живея си спокойно и прекрасно допреди 2-3 седмици, когато реших да си упражня правото на онлайн банкиране.

И установявам, че аз съм длъжник. Моите сметки са запорирани от частен съдебен изпълнител, отидох по банките и познайте защо, кой - "Топлофикация София", допълни Цанка Димитрова.

Сумата, която дължи на "Топлофикация София", според запорното съобщение, вече е над 9350 лева. Веднага пише до частния съдебен изпълнител, че отново е станало объркване, а той й отговаря, че не може да се произнесе относно допусната фактическа грешка. И веднага тегли пари от сметката й.

На запитване от "Топлофикация София" отговорят, че грешката произлиза от документи в период, в който потребителите и собствениците на имоти са били посочени само с имена, без други идентификационни данни.

В последствие грешката е мултиплицирана автоматично. Но вече са извършени корекции в базата данни на дружеството.

За Цанка Димитрова обаче остава неясен фактът:
"Много странното нещо, как моето ЕГН, моите лични данни попадат в тяхната база данни и още повече, че аз им дължа пари?", каза още Цанка Димитрова.

По този въпрос от "Топлофикация София" мълчат. Но й поднасят извинения. А запорът по сметката й продължава да е факт. Цанка Димитрова ще отстоява истината докрай и ще си наеме адвокат.