Ще бъде ли овладяно шоковото поскъпване след скока на тока?
Секция: ИКОНОМИКА
24 Октомври 2021 18:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще бъде ли овладяно шоковото поскъпване след скока на тока?

/КРОСС/ "България е единствената страна в Европейския съюз, в която крайните потребители са на регулиран пазар. Това в момента ги спасява от ценовия шок, който засяга много силно битовите потребители в останалите европейски държави".

Това каза министърът на енергетиката Андрей Живков в предаването „Бизнес.БГ" по БНТ. Според него има възможност държавата да омекоти удара върху битовите потребители от увеличаването на цената на енергоизточниците след 1 януари 2022 г.

Към момента разчети за очакваното увеличение все още не са правени от КЕВР, тъй като е много трудно да се прогнозира какво ще бъде движението на пазарите в следващите два месеца, обясни министър Живков.

По думите му причините за високите нива на цените са изцяло външни за България. Ако има успокоение на цените на природен газ в Европа, това ще се отрази и на пазара на електрическа енергия, обясни Живков. „Държавата има механизми за смекчаване на ефекта от увеличените цени и те са използвани - включване на допълнителни мощности в енергийната система. Дефицит в производството на електрическа енергия нямаме", подчерта министърът.

Средствата за компенсация на бизнеса в размер на 110 лева са това, което държавата може да си позволи в момента. Пари в бюджета има, но те не могат да се изразходват целево без да се актуализира бюджетът, обясни Андрей Живков. „Така се стекоха нещата в един момент, че се получи перфектната буря - цените пораснаха, бизнесът излезе на свободния пазар", поясни той.

Фондът за енергийна сигурност е добър инструмент в подобни ситуации, но средствата в него са целеви, а без парламент пренасочването им не може да се случи, каза още министър Живков.

По отношение на парогазовите централи, енергийният министър обясни, че те трябва да бъдат преходни и балансиращи мощности при затварянето на въглищните централи. „Парогазовата централа може да не е една, а няколко. Идеята е да са разположени във въглищните региони. Ангажиментът е който изгражда тази парогазова централа, да може да изведе въглищна централа от производство", поясни още Андрей Живков.