Зам.-министър Събев: За последната година са вписани 10 нови сорта на Селскостопанска академия
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Октомври 2021 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Събев: За последната година са вписани 10 нови сорта на Селскостопанска академия

/КРОСС/ За последната година са вписани 10 нови сорта на Селскостопанска академия (ССА), а други 9 са заявени за вписване. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев при отбелязването на Празника на земеделската наука, което се проведе онлайн. Той посочи, че това е и поредното доказателство за значението на науката при разработването на иновативни услуги и продукти за селското стопанство.

Заместник-министър Събев отбеляза, че в контекста на едно от най-големите предизвикателства в земеделието в световен мащаб - климатичните промени, ролята и важността на новите устойчиви сортове култури, които създават и предлагат на бизнеса институтите към ССА, са изключително важни за българското земеделие. По думите му, това налага засилване на тясното сътрудничество с бизнеса и практиката. „Научните институти към Академията са онзи интелектуален център на българското земеделие, който може ползотворно и успешно да насърчи тези взаимоотношения", допълни още той.

Аграрният заместник-министър посочи, че Селскостопанската академия успешно съумява да запази биологичното разнообразие и да съхрани генетичните ресурси на страната ни. „Сигурен съм, че и занапред успешно ще следвате мисията за опазването и развитието на растениевъдството и животновъдството, почвите, водите, рибните ресурси, околната среда, храните, хранително-вкусовата промишленост и аграрната икономика у нас", каза в заключение заместник-министър Събев.