Рекордни цени на дървата и пелетите за огрев на прага на зимата
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Октомври 2021 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекордни цени на дървата и пелетите за огрев на прага на зимата

/КРОСС/ Рекордни цени на дървата и пелетите за огрев на прага на зимата. Складовете в цялата страна са празни, десетки фабрики спряха работа, а цените скачат всеки ден. За да се реши проблема с недостига на дървесна - търговци поискаха да се спре износът. В същото време от горските предприятия в страната увериха, че дърва ще има за всички.

Складовете за пелети и дърва са празни от няколко месеца. Списъкът с чакащи вече е огромен, но кога ще има ново зареждане е трудно да се каже. Трудно е да се каже и на какви цени ще се продава твърдото гориво от тук нататък. Домакинствата, които ползват дърва за огрев у нас, са близо 1,9 млн. От тях над 1,2 млн. - се отопляват само на дърва. Засега от 6-те горски стопанства увериха, че дърва ще има за всички.

Предвидените от тях количества са над 1 млн. кубика. Като цените са между 38 и 48 лв. без ДДС - в складовете на горските и до 28 лв. без ДДС - директно от гората. По борсите обаче кубикът струва двойно. Още по-сериозен е скокът при пелетите - близо 300 %