Blue Origin планира „търговски център" в Космоса
Секция: Технологии
26 Октомври 2021 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Blue Origin планира „търговски център" в Космоса

/КРОСС/ Станцията Orbital Reef ще предложи „услуги и удобства от световна класа" в космоса и ще заработи през втората половина на десетилетието.

Плановете на Blue Origin да се занимава с космически туризъм изглежда стават все по-мащабни. Компанията, собственост на Джеф Безос, обяви, че работи върху създаването на своя собствена космическа станция. Наречена Orbital Reef, тя ще бъде нещо като индустриален и търговски център в космоса. Планира се да започне да работи през втората половина на десетилетието.

Орбиталният бизнес-парк ще бъде разработен, притежаван и управляван в партньорство със Sierra Space - дъщерно дружество на корпорацията Sierra Nevada. Тя може би е по-известна със своя Dream Chaser - космически кораб, който трябва да започне да лети през 2022 г. и да превозва товари до Международната космическа станция.

Планът за Orbital Reef се ползва и с подкрепа от Boeing, Redwire Space, Genesis Engineering Solutions и Държавния университет в Аризона, съобщи Engadget. Компанията се надява да използва Starliner на Boeing и гореспоменатия Dream Chaser на Sierra Space, за да превозва както товари, така и пътници до Orbital Reef.
В прессъобщение Blue Origin поясни, че дестинацията „ще предложи на клиентите от сферата на научните изследвания, промишлеността, търговията... конкурентоспособна услуга „от край до край", от каквато се нуждаят, включително космически транспорт и логистика, космическо обитаване, настаняване на оборудване и други операции, включително бордови екипаж".

Всеки, който иска да „установи свой собствен адрес в орбита", може да го направи, уточняват от компанията на Джеф Безос.

Orbital Reef ще бъде обитаема за 10 души. Ще включва „ориентирана към човека космическа архитектура" с „услуги и удобства от световна класа". Ще има множество пристанища за посещение на космически кораби и модули.

Станцията ще разполага с отворена система, която ще позволява на всеки клиент или нация да я използва. Тъй като пазарът на подобни съоръжения расте, Blue Origin обещава, че Orbital Reef ще мащабира удобствата и комуналните услуги, за да отговори на очакванията.

„Опитни космически агенции, високотехнологични консорциуми, суверенни нации без космически програми, медии и туристически компании, предприемачи и спонсорирани изобретатели, както и инвеститори, мислещи за бъдещето - всички те имат място на Orbital Reef", се казва в съобщение на компанията.