Британският премиер възнамерява да контактува по-често с Путин
Секция: СВЯТ
26 Октомври 2021 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британският премиер възнамерява да контактува по-често с Путин

/КРОСС/ Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще търси по-чести контакти с руския президент Владимир Путин за разрешаване на въпроси от взаимен интерес. Това съобщава вестник The Times, позовавайки се на източник от правителството в Лондон, коментирал проведения в понеделник телефонен разговор между двамата лидерите.

„Говорим за провеждане на прагматична, разумна дипломация по въпроси, по които имаме общи интереси, включително изменението на климата и иранската ядрена сделка", каза източникът, според когото Джонсън възнамерява да „осъществи по-редовни" контакти с руският президент.

The Times от своя страна отбелязва, че в изявлението на Даунинг стрийт 10, разпространено след разговора, се намеква за перспективата за затопляне на отношенията между двете страни. В документа се казва, че настоящите отношения на Обединеното кралство с Русия не са такива, каквито Лондон би искал да бъдат.

В резултат на разговора Кремъл отбеляза, че след като са обменили оценки за ситуацията в двустранните отношения, лидерите са изразили „взаимно мнение, че въпреки наличието на известни проблеми, ще е необходимо да се установи сътрудничество между Москва и Лондон в редица области". Те подчертаха още, че по време на разговора е „уговорено страните да поддържат необходимите контакти по поставените в разговора въпроси".

Предишният път, когато Путин и Джонсън разговаряха по телефона, бе на 8 май 2020 г. Тогава двете страни изразиха готовност за установяване на диалог и взаимодействие по въпроси от дневния ред на руско-британските отношения, както и за решаване на наболели международни проблеми. Президентът на Руската федерация и министър-председателят на Великобритания се срещнаха през януари 2020 г. в Берлин на международна конференция за Либия. Това беше първата им и единствена лична среща.